Share
Povestea “Teleleu din Maramureș”: Cum a început totul și cine stă în spatele acestui frumos proiect (FOTO)

Povestea “Teleleu din Maramureș”: Cum a început totul și cine stă în spatele acestui frumos proiect (FOTO)

În urmă cu câteva luni, în mediul online și-a făcut prezența “Teleleu din Maramureș”, o pagină cu un conținut frumos, în care domină oamenii simpli, locurile frumoase, tradițiile și obiceiurile din satele județului nostru.

Dar cine se află în spatele acestui proiect și cum a început totul? Vă spunem noi: Ovidiu Opriș, actual băimărean, însă născut și crescut în frumoasa Țară a Lăpușului.

„M-am gândit să fac ceva pentru comunitatea care m-a crescut”

„Lumea se întreabă cine e Teleleu din Maramureș. De loc, sunt din Suciu de Sus, iar viața asta m-a dus în diferite țări și locuri. În 2012 m-am reîntors definitiv acasă, din Italia. Am lucrat în construcții, o perioadă, apoi m-am angajat la privat, însă m-am hotărât să-mi înființez propria firmă. Deja în martie se împlinesc trei ani de când oferim servicii de calitate în județ și nu numai.

La un moment dat, mă gândeam… cât bine îmi face Dumnezeu mie, câtă bunătate îmi oferă – activitatea prosperă, sunt sănătos, am doi copii minunaţi, o soție extraordinară. Aceasta e perioada cea mai frumoasă a vieții mele. Și atunci m-am gândit să fac ceva pentru comunitatea care m-a crescut” – a mărturisit Ovidiu.

Acesta continuă: „Proiectul Teleleu a început pe cărări de munte, mergând prin drumeții, văzând ce locuri de poveste are Maramureşul, şi nu numai, am simţit că trebuie să fac ceva pentru a scoate în evidenţă frumuseţea şi autenticitatea acestor meleaguri.În ziua de Crăciun am hotărât să pornesc la drum, neştiind unde voi ajunge, am achiziţionat un aparat foto şi de acolo a început “nebunia”.

În 15 martie 2021 am pus bazele proiectului “Teleleu din Maramureș”. Inițial, am avut o listă mare de nume, însă eu m-am regăsit în acesta. Am urmat cursul de fotograf, sub îndrumarea doamnei Adela Rusu de la Oradea, am promovat examenul, iar acum sunt fotograf acreditat” – declară maramureșeanul.

„Vrem să scoatem din umbră anumite localități”

Pe pagina “Teleleu din Maramureş” se postează zilnic fotografii sau videouri. Cu oameni, cu peisaje, cu biserici și mănăstiri, de la diverse evenimente din viața satului – Luminație, clacă, danț etc.

„Ceea ce facem, facem benevol. Nu așteptăm nimic în schimb, nu vrem să fim recompensați în niciun mod, facem totul pentru comunități, iar satisfacţia noastră este aprecierea miilor de personae care urmăresc pagina, se regăsesc în postările mele şi cu gândul, ii intoarcem în timp, la viaţa satului,  şi copilăria de odinioară. Primul eveniment la care am participat a fost la Muzeul Satului din Baia Mare. M-am prezentat acolo îmbrăcat țărănește de la Suciu, nimeni nu știa cine sunt și ce fac. Totul a decurs bine, iar apoi au început colaborările.

În fiecare zi postez ceva nou, pe pagină. De luni până vineri lucrez la firma mea, iar în weekend, de obicei, mergem în Țara Lăpușui, la Suciu de Sus, unde găsim ceea ce avem nevoie, doar mergând pe drum. De exemplu, am surprins ciurda de diboli, care o avut mare impact, claca de desfăcat mălai și multe altele. Atunci când au loc evenimente organizate de Muzeu, de Ansamblul Transilvania ș.a. sunt chemat și mereu încerc să fiu alături de ei” – spune Ovidiu Opriș.

„Nimic nu era posibil fără familia mea”

„Trebuie să menționez că totul este posibil cu ajutorul familiei mele și a înțelegerii lor, a soţiei mele care mă sprijină necondiţionat. Mereu îmi spune „da, du-te”, „sunt de acord”, „stau eu cu copiii”, „mă ocup eu de asta”. Nimic nu era posibil fără familia mea. Atunci când am gândit proiectul am adunat toată familia la masă și le-am spus ce vreau să fac, că o să fiu plecat de acasă, iar ei și-au dat acordul și au zis că mă vor susține”.

Pe parcurs, în acest proiect s-au mai alăturat și alții, fenomenul a luat amploare.

„Prietenul și verișorul meu Andrei Bota și soția lui, artista Andreea Ghițiu, contribuie la acest proiect. S-au alăturat şi familia Todoran (Suciu de Sus), familia Demian (Suciu de Sus), Livia Neag Nistea, Gabriela Filip, Ionuț Uivaroși etc.,iar pe această cale le mulţumesc din suflet.Toate au fost înfăptuite cu aprobarea şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Vrem să scoatem din umbră anumite localități. Mi-am dorit mult să fac asta și cu Suciu de Sus, iar anul acesta, în septembrie, am reușit, în colaborare cu Ansamblul Transilvania şi consătenii, care, fiecare şi-au adus contribuţia în buna desfăşurării a evenimentului, să organizăm un Joc la Șură, unde au participat fii ai satului, colegi fotografi, persoane de pretutindeni.

Urmăritorii mei sunt oameni simpli, cu credință în Dumnezeu, cărora le place biserica, care merg la biserică. În momentul de față pagina are peste 10.000 de urmăritori, iar impactul pe postări e de peste 1.200.000. Nu fac din asta un job, e o pasiune” – mai spune maramureșeanul.

L.C.H.

Credit foto principală: Gheorghe Petrila
Foto credit jos: Nicoleta Bud (Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu