PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 1 oră în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 3 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 3 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 3 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 4 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 5 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 6 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 8 ore în urmă
Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - în urmă
Bolile cardiovasculare, principala cauză a deceselor
La fiecare 30 de minute, un român moare în urma unui infarct. În România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, contribuind cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Informațiile au fost furnizate de consilierul prezidenţial Diana Păun.
„În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor. Media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44. (…)”
Potrivit consilierului prezidenţial, cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici diverşi. Există factori de risc controlabili, a căror gestionare printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare: obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi stres.
„Printre factorii de risc ai cardiomiopatiei se numără obezitatea şi consumul cronic de alcool”, a mai menţionat Diana Păun. Ea a subliniat că un alt factor de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare este consumul de droguri şi chiar de steroizi anabolizanţi.
„Trebuie să luăm în considerare şi consecinţele economice şi sociale semnificative asociate gestionării acestor afecţiuni şi a dizabilităţilor pe care le provoacă”, a afirmat Păun, citat de Agerpres.
Prevenția cardiovasculară presupune un regim alimentar sănătos, efort fizic regulat, evitarea fumatului activ și pasiv, menținerea unei greutăți corporale normale. Regimul alimentar recomandat de către medicul cardiolog este unul sărac în sare și bogat în legume, fructe proaspete și fibre.
Lăcrimioara ZOTA