Share
Bolile cardiovasculare, principala cauză a deceselor

Bolile cardiovasculare, principala cauză a deceselor

La fiecare 30 de minute, un român moare în urma unui infarct. În România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, contribuind cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Informațiile au fost furnizate de consilierul prezidenţial Diana Păun.

 

 

„În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor. Media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44. (…)”

 

Potrivit consilierului prezidenţial, cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici diverşi. Există factori de risc controlabili, a căror gestionare printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare: obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi stres.

„Printre factorii de risc ai cardiomiopatiei se numără obezitatea şi consumul cronic de alcool”, a mai menţionat Diana Păun. Ea a subliniat că un alt factor de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare este consumul de droguri şi chiar de steroizi anabolizanţi.

„Trebuie să luăm în considerare şi consecinţele economice şi sociale semnificative asociate gestionării acestor afecţiuni şi a dizabilităţilor pe care le provoacă”, a afirmat Păun, citat de Agerpres.

Prevenția cardiovasculară presupune un regim alimentar sănătos, efort fizic regulat, evitarea fumatului activ și pasiv, menținerea unei greutăți corporale normale. Regimul alimentar recomandat de către medicul cardiolog este unul sărac în sare și bogat în legume, fructe proaspete și fibre.

Lăcrimioara ZOTA

 

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu