Share
Biserica, monument istoric din Remetea Chioarului

Biserica, monument istoric din Remetea Chioarului

Comuna Remetea Chioarului este atestată documentar în anul 1566. Istoria localităţii este strâns legată de cea a Cetăţii de Piatră, importantă fortificaţie din vechiul sistem de apărare al Transilvaniei, monument istoric ce se găseşte pe actualul teritoriu al comunei Remetea Chioarului. Cetatea Chioarului a fost amintită pentru prima oară în 1319, într-un document în care se arată că „nobilii transilvăneni, răsculaţi împotriva regelui Carol I Robert de Anjou, au cucerit cetăţile Cehu şi Chioar”.

Biserica de lemn din Remetea Chioarului, ridicată probabil în secolul XVIII, a fost declarată monument istoric. Ea are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril”. Lăcașul sfânt reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș. Biserica este de rit ortodox, construită din lemn de stejar, având lungimea de 13,15 metri, lățimea de 7,80 metri și înălțimea de 23 metri. Planul edificiului religios este dreptunghiular, iar absida altarului pentagonală. Acoperișul format din două corpuri, prezintă deasupra prispei o formă semiconică. Deasupra pronaosului se înalță un turn. Pe unul dintre pereții exteriori ai altarului se poate observa o cruce grecească cu inscripția 1864 AD, care poate reprezenta data resfințirii bisericii. Interiorul bisericii este format din pridvor, pronaos, naos si altar.
Conform unei inscripții în chirilică și latină, aflată în proscomidiar, pictura ar fi fost realizată în anul 1834.

Locuitorii din localitatea Remetea Chioarului, chiar dacă au ridicat o biserică din zid, nu au uitat de biserica de lemn căreia i-au adus reparaţii considerabile.

 

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu