Share
Biserica de lemn de la Muzeul Satului Baia Mare

Biserica de lemn de la Muzeul Satului Baia Mare

Lăcașul de cult din curtea Muzeului Satului din urbea noastră, poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, fiind sfințită în anul 1998. Ea datează din anul 1630 și a fost adusă din satul Chechiș, în anul 1939, de către Episcopia Greco-Catolică Română a Maramureșului, prin episcopul Alexandru Rusu. În patrimoniul bisericii se află icoane pe lemn din secolul al -XVIII-lea și icoane pe sticlă din secolul al -XIX-lea. Frumusețea ei este dată și de locul amplasării, pe Dealul Florilor, în preajma Muzeului Satului. Construcția nu este foarte mare dar se remarcă prin înălțimea ei. Respectă stilul de construcție maramureșean. În anul 1990, lăcașul sfânt a fost restaurat pe cheltuiala Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. În fiecare duminică, la Liturghie și în zilele de sărbători legale, credincioșii băimăreni sunt prezenți la slujbele religioase. Cu fiecare treaptă urcată pănă la biserică, aceștia se reculeg spiritual, simțindu-se mai aproape de Dumnezeu.

Această biserică a fost inclusă de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș în proiectul său, Biserici din Țara Chioarului,TururiVirtuale. Troița de lângă biserică a fost sfințită în 2019 și este decorată cu motive tradiționale specifice Maramureșului: funia, copacul vieții, simboluri astrale.

Biserica de lemn din Chechiș reprezintă o frumoasă atracție turistică dar și un loc încântător de pelerinaj pentru cei care ne tranzitează orașul.

Lăcrimioara ZOTA

BIS

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu