Share
Biserica evanghelică-luterană din Baia Mare datează din anii 1911-1912

Biserica evanghelică-luterană din Baia Mare datează din anii 1911-1912

Religia reformată a fost adusă în Baia Mare de către Sylvester Erds Janos, din Seni. Acesta era student la Facultatea din Wittenberg. Mai târziu, Kopacsi Istvan, preot evanghelic, a reușit în anul 1457 să convertească întreg orașul Baia Mare la religia reformată. Datorită celor doi, s-a putut stabili datarea bisericii evanghelice-luterane. De-a lungul anilor slujbele s-au ținut în trei limbi: maghiară, germană și slovacă. Prima biserică de lemn a fost construită în 1693 cu sprijinul principelui ardealului Apafi Mihály I. Demolată în 1766 de iezuiți, slujbele au fost ținute o perioadă în case particulare. În locul micuței biserici cu turn de lemn, construită în 1805, a fost ridicată între 1911-1912 biserica actuală.

În biblioteca edificiului de cult se găsesc peste 1.000 de volume în limba germană și slovacă. Atât orga, cât și băncile bisericii datează din 1886, de la primul așezâmânt. S-au mai păstrat și candelabrul și accesoriile altarului. Pictura altarului a fost realizată în anul 1903 de Ivanyi Grunwald Bela.

Bisericile evanghelice-luterane, grupate în Federația Luterană, sunt bisericile și obștile bisericești care au acceptat Reforma protestantă. Ele sunt urmașele teologiei preotului Martin Luther. Biserica Evanghelică Luterană are aceeași doctrină ca și Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, dar credincioșii sunt de naționalitate maghiară și slovacă.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu