Share
Fenomen meteo neobișnuit: Tunete și fulgere în Maramureș, la final de ianuarie. Furtuna a adus ploaie torențială, în Baia Mare, la 3-4 grade Celsius

Fenomen meteo neobișnuit: Tunete și fulgere în Maramureș, la final de ianuarie. Furtuna a adus ploaie torențială, în Baia Mare, la 3-4 grade Celsius

Un fenomen meteorologic totalmente neobișnuit pentru data din calendar s-a produs în seara de sâmbătă, 30 ianuarie, în județul Maramureș.

S-au auzit tunete și fulgere în zona municipiului Baia Mare, însă vorbim despre un front atmosferic care a traversat perimetrul pe direcția vest-est. Dacă sunt electrice, aceste fenomene poartă numele de oraj.

Mai exact, orajele din această seară au pătruns în arealul țării noastre, pe fondul unui front atmosferic rece, dinspre Satu Mare, „atingând” partea nordică a Sălajului și a travesat, de la vest la est, județul Maramureș, „spărgându-se” în zona montană.

Acest tip de fenomene sunt destul de rare, însă specialiștii explică faptul că și mai spectaculos este „thundersnow”, adică ninsoare cu tunete și fulgere, care se manifestă în zona montană și care conferă imagini destul de neobișnuite. Însă, dat fiind faptul că ne aflăm în plină iarnă calendaristică, astfel de fenomene sunt greu de anticipat. Ca să intrăm și mai mult în detalii, trebuie să spunem că, pentru a avea astfel de nori, trebuie să avem stratificare instabilă a aerului, să aibă mişcări mari în plan vertical și încărcare electrică în interiorul norului.

Cert este faptul că băimărenii, dar și maramureșenii din zona limitrofă, au avut parte de un spectacol al naturii destul de inedit pentru 30 ianuarie. A plouat torențial, cu tunete și fulgere, la o temperatură de 3-4 grade, resimțită de 0 grade, conform modelelor meteorologice. Au fost gospodării inundate în satul Unguraș, grindină la Tămaia, aluviuni între Ariniș și Mânău, gheață pe DN 18, în Pasul Gutâi și apă băltită în grădini, în gospodării, în Baia Mare. Tocmai de aceea se spune că vremea este, mereu, imprevizibilă.

Cătă ȚINEGHE

Foto reprezentativ generic


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu