Share
Doliu în lumea științifică: S-a stins din viață Nicolae Felecan, fost decan al Facultății de Litere și prorector al Universității de Nord

Doliu în lumea științifică: S-a stins din viață Nicolae Felecan, fost decan al Facultății de Litere și prorector al Universității de Nord

Doliu în comunitatea științifică din România. S-a stins din viață prof. univ. dr. Nicolae Felecan. Acesta a fost decan al Facultății de Litere și prorector al Universității de Nord Baia Mare.

Nicolae Felecan și-a desfășurat activitate didactică și științifică în domeniul limbii române (lexicologie, sintaxă), limbii latine, onomasticii, filologiei romanice.  „Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Facultatea de Litere pe o rețea de socializare.

Un mesaj a fost transmis și de Episcopia Greco-Catolică Maramureș. „Fiu devotat al Bisericii Greco-Catolice și dascăl pentru atâtea generații de elevi și studenți, profesorul Nicolae Felecan nu a uitat niciodată să-și facă simțită prezența în Biserica noastră, pe care s-a străduit să o facă cunoscută prin activitatea culturală pe care a desfășurat-o până recent. În aceste clipe de grea încercare pentru familie și pentru cei care l-au cunoscut, îl încredințăm milostivirii lui Dumnezeu, Celui în grija căruia și-a pus întreaga viață și activitate didactică. Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace, să îi facă parte printre cei drepți și să mângâie familia cu harul și mila Sa!”, au scris reprezentanții episcopiei pe o rețea de socializare.

Nicolae Felecan s-a născut la 24 august 1941, în satul Caila (jud. Bistrița Năsăud), părinții săi fiind Ludovica și Vasile Felecan, țărani înstăriți, conform wikipedia. A urmat studiile preuniversitare la Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistrița (1955-1959). Între 1959 și 1964 a urmat studiile la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice și Orientale din cadrul Universității București, unde i-a avut profesori pe N. I. Barbu, G. Călinescu, Iancu Fischer, Aram Frenkian, Al. Graur, Iorgu Iordan, Edgar Papu, Al. Rosetti, Sorin Stati, Tudor Vianu, Lucia Wald ș.a. La Institutul Pedagogic din Baia Mare, azi Universitatea de Nord din Baia Mare a fost preparator (1964-1966), asistent (1966-1972), lector (1972-1984).

A obtinut titlul de doctor la Institutul de Lingvistică și Istorie literară al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, în anul 1976, cu teza Sistemul lexico-semantic al termenilor ce denumesc părțile corpului uman în limba română, sub îndrumarea prof. dr. doc. Béla Kelemen. Referenți au fost acad. Al. Graur (București), prof. univ. dr. M. Zdrenghea[2] (Cluj) și prof. univ. dr. Gh. Pop (Baia Mare).

În 1978-1979 a ocupat postul de lector de limba română la Universitatea din Aarhus, Danemarca. Din 1984 a fost profesor de limba latină la Liceul „Mihai Eminescu”. Din 1993 a revenit în postura de conferențiar și profesor universitar (1999-2010).[3]

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

DirectMM.ro

Lasă un comentariu