Share
Analiză alegeri locale Maramureș: Cine a câștigat și cine a pierdut, situația în cifre. CJ Maramureș, Baia Mare și Sighetu Marmației, în analiză. Bonus: superlativele scrutinului

Analiză alegeri locale Maramureș: Cine a câștigat și cine a pierdut, situația în cifre. CJ Maramureș, Baia Mare și Sighetu Marmației, în analiză. Bonus: superlativele scrutinului

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 s-au desfășurat sub zodia pandemiei COVID-19. Aceasta este prima observație.

De ce spunem asta? Pentru că așa se explică tendința de echilibru în primăriile maramureșene dintr-un PSD aflat în (s)cădere liberă după europarlamentare și un PNL aflat la guvernare pe timp de boală mondială. Se mai adaugă neîncrederea în formațiunile politice care au guvernat până în prezent. Și iată taboul!

# Consiliul Județean Maramureș, președinte și consilieri

La Consiliul Județean Maramureș, configurația în mandatul 2016-2020 a fost următoarea: PSD (14 mandate), PNL (9 mandate), Coaliția pentru Baia Mare (5 mandate), PMP (3 mandate), PER (2 mandate), UDMR (2 mandate). Pentru mandatul 2020-2024, situație este așa: 13 PNL, 10 Coaliția pentru Maramureș (7 PSD, 2 PNȚCD, 1 PPU-SL), 5 PMP, 3 USR-PLUS, 3 Pro România. Urmează un mandat la redistribuire. Până atunci, este de consemnat faptul că PNL a urcat, PSD a pierdut mult, PMP a înregistrat o creștere, USR-PLUS și Pro România sunt în forul legislativ și, în premieră, au ieșit UDMR și PER.

Președintele în funcție al CJ Maramureș a fost învins “pe teren propriu”, în ciuda faptului că s-a ascuns de PSD sub sigla Coaliția pentru Maramureș, de candidatul PNL, Ionel Bogdan. 34,69% versus 32,11%. Au urmat, pe rând, Romeo Dobocan (PMP), cu 9,93%, Vlad-Emanuel Duruș (USR-PLUS), cu 8%, Viorica Marinaș (Pro România), cu 4,7%, Mircea Ciocan (PER), cu 3,01%, Bogdan-Eduard Aiacoboaie (PSDi), cu 2,76%, Cornelia Negruț (ALDE), cu 1,92%, Valeriu Lascu (Partidul Verde), cu 1,47% și Nistor Lihet (PRU), cu 1,41%.

La votul pentru CJ Maramureș, PNL a obținut 31,85%, Coaliția pentru Maramureș (PSD + alții) 25,19%, PMP 11,59%, USR-PLUS 7,7%, Pro România 5,83%, UDMR 4,72%, PSDi 2,82%, ALDE 1,98%, UUR 1,90%, PER 1,81%, PV 1,59%, AUR 1,08%, PRM 1,04%, Denis-Mihai Covaci 0,9%.

Ar fi de făcut o precizare! Dacă ar fi știut conducerea PSD Maramureș să își respecte colegii care au muncit pentru partid mulți ani de zile, ar fi câștigat conducerea CJ Maramureș. Însă apetența nețărmurită pentru o conducere deficitară din toate punctele de vedere a făcut ca procentele celor nemulțumiți de leadership-ul slab să meargă către alte zări. Fapt dovedit de cifre! Cel mai probabil, președintelui CJ (încă în funcție) i se va cere demisia pentru asocierea nefericită și distrugerea partidului la nivel de județ, dar și pentru lipsa de performanță în gestionarea unor situații importante.

# Primăria Baia Mare și Consiliul Local Baia Mare

Baia Mare. Primarul în funcție a câștigat timid, anul acesta, alegerile, nimic nu a mai rămas din gloria de altădată. O scurtă concluzie ar fi că simpatia electoratului pentru actualul primar se rostogolește pe tobogan. Și nu de acum, ci de câțiva ani, dar promisiunile nerespectate livrate electoratului nu îl mai pot ține în funcție doar de dragul notorietății în rândul unor comunități sociale. Cu alte cuvinte, populația s-a săturat să i se promită parc industrial sau Aquapark și să primească numai panseluțe în intersecții.

În 2016, primarul în funcție “și-a blindat” fotoliul din pușcărie, cu un procent de 70,32%. Însă, atunci a fost votat de 32.111 persoane. În 2020, procentul a fost aproape la jumătate, 40,31%, adică 17.039. Dacă e să analizăm la numărul total de băimăreni cu drept de vot, e și mai rău. Vorbim despre 14,25% dintre cetățenii cu drept de vot din municipiu, iar asta nu poate fi decât rezultatul lipsei la urne a celorlalți cetățeni. Cu toate acestea, primarul și-a asigurat un nou mandat. Dar nu așa cum și-ar fi dorit. Mircea Cirț a reușit o performanță fulminantă, după ce, în urmă cu ceva timp, nimeni nu îi dădea vreo șansă. Adrian Todoran s-a înscris în media formațiunii reprezentate, în timp ce Corin Cherecheș a fost peste media PER, dar amețitor de puțin sub procentul de la ultimele alegeri locale la care a participat. Nici Dan Ivan nu a ieșit din peisaj,în pofida uriașelor așteptări. În schimb, este de lăudat intervenția tinerilor care au decis să se implice, și nu ne referim la USR, ci la independenții la primărie și la Consiliul Local. Poate că ar trebui să reîncerce în viitor.

După primarul în funcție, propulsat de Coaliția pentru Maramureș, un soi de PSD cu aliați, cu al său 40,31% din cei care au votat (cu prezență mică la vot), urmează Mircea Cirț (PNL) cu 28,28%. Dan Ivan (USR-PLUS) închide podiumul cu 12,78%. Urmează, pe rând, Adrian Todoran (PMP), cu 5,96%, Corin Cherecheș (PER), cu 5,64%, Anca-Manuela Remeș (Pro România), cu 1,74%, Lorand Ilyeș (PV), cu 1,61%, David Birtaș (independent), cu 1,45% și Gheorghe Gligan (PSDi), cu 1,01%.

Pentru Consiliul Local Baia Mare, situația e și mai interesantă. PNL are 25,28%, Coaliția pentru Maramureș are 24,43%, USR-PLUS 14,97%, PMP 11,03%, UDRM 7,34%, PSDi 3,02%, Pro România 2.89%, ALDE 2,15%, PV 1,98%, PER 1,76%, PRM 1,44%, Denis-Mihai Covaci (independent) 1,41%, AUR 1,19%, Dumitru Matei 0,8%, UAR 0,31%.

Concluzia este că primarul în funcție va avea treabă grea în a-și asigura majoritatea. A dat asigurări că nu va fi vreun viceprimar UDMR, deci asta înseamnă că PNL și PMP sunt “în cărți”.

În cifre, PNL va avea 7 consilieri, Coaliția pentru Maramureș va avea 7 consilieri, USR-PLUS va avea 4, PMP 3 și UDMR 2. Calculele vă aparțin. Momentan.

# Primăria Sighetu Marmației și Consiliul Local Sighetu Marmației

Sighetu Marmației. Aici situația este și mai complicată! A câștigat Vasile Moldovan, din partea Coaliției pentru Maramureș, membru PSD, dar parcă deloc ca și membrii partidului. Asta după mai multe răsturnări de situație în seara și noaptea numărării voturilor. În cele din urmă, Vasile Moldovan și-a adjudecat fotoliul de edil la o diferență de numai 48 de voturi. Fostul prefect va continua dominația social-democrată în Sighet începută de Horia Scubli, dar cu alt aplomb în administrație, a fost și prefect înainte.

PNL și-a adjudecat 7 fotolii, Coaliția pentru Maramureș 5, USR 2, Pro România 2, PMP 2 și UDMR 1, completându-se, astfel, numărul de 19. E greu de crezut că primarul PSD va avea majoritate sau că va fi la Sighet tot viceprimar UDMR.

# Cei mai votați primari

La scrutinul din 27 septembrie 2020, am avut și unele situații demne de consemnat. Cele mai mari procente le-au înregistrat: Ioan Covaci (Sarasău, PSD) – 86,62%, Laurențiu Batin (Giulești, PNL) – 85,38%, Florea Poienar (PSD, Botiza) – 83,18%, Ioan Pasere (PNL, Strâmtura) – 83,03%, Sorin Lupșe (Cicârlău, PSD) – 82,33%, Aurel Dumuța – (Băița de sub Codru, PSD) – 81,50%, Gavril Ropan (Coroieni, PNL) – 78,57%), Anuța Enea-Bizău (Bogdan Vodă, PNL) – 77,39%, Teodor Ștefanca (Bârsana, PSD) – 76,37%, Ioan Nistor (Leordina, USR) – 74.24%.

# Cei mai longevivi primari

Primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, Vasile Boitor (PSD), deține recordul absolut în Maramureș. Are la activ 8 mandate, din 1992. Îi urmează Ion Herbil (PNL) – Rona de Sus, Gheorghe Mureșan (PSD) – Ariniș și Ioan Călăuz (independent, iar acum, din 2020, PNL) – Băsești. Sigur că mai sunt și alții cu mandate pierdute și recucerite, dar nu cu asemenea număr de mandate. În plus, sunt și acum primari independenți, dar cu diverse afinități și susținuți de diverse formațiuni politice, dar care au preferat să candideze, datorită notorietății pe care o au în comunități, ca independenți.

# În loc de epilog…

Ar mai fi de spus ceva! În 2016, erau 39 primari PSD, 21 PNL, 3 independent, 3 PMP, 2 UNPR, 2 ALDE, 1 PC, 1 UDMR, 1 Coaliția pentru Baia Mare. În 2020, situația este așa: 35 Coaliția pentru Maramureș (în mare parte PSD, dar nedezvăluit și cu primari în funcție de ani de zile), 23 PNL, 4 PMP, 4 USR, 4 independenții (unii, nu toți, deja cu anumite febleți politice), 1 Coaliția pentru Maramureș prin PNȚCD și, în premieră, 1 UUR, adică reprezentant al comunității ucrainene.

# Lista completă CJ Maramureș (până acum)

Anca Minodora Costin-Hendea (PNL)
George Alexandru Oros (PNL)
Gabriel Bogdan Ștețco (PNL)
Mihai Felician Cerneștean (PNL)
Doru Alexandru Lazăr (PNL)
Valeria Mirela Brezoczki (PNL)
Ioan Radu Coman (PNL)
Francisc Marinel Kovacs (PNL)
Gheorghe Bîrlea (PNL)
Ana-Maria Ioana Petruț (PNL)
Daniela Bledea (PNL)
Emil Horj (PNL)
Ioan Bude – (înlocuitor Ionel Bogdan – PNL)
Gabriel Valer Zetea (PSD)
Ioan Doru Dăncuș (PNȚCD)
Vasile Ștefanca (PSD)
Crina Fiorela Chilat (PSD)
Olivia Cherhaț (PNȚCD)
Ioan Cheudan (PPU-sl)
Alexandru Cosma (PSD)
Ioan Sas (PSD)
Gică Timiș (PSD)
Andrei Buda (PSD) – înlocuitor Cătălin Cherecheș (PNȚCD)
Simona Cremene (PMP) – înlocuitor Lucian Morar (PMP)
George Dumitru Moldovan (PMP)
Romeo Dobocan (PMP)
Dorin Cosma (PMP)
Adrian Vlad (PMP)
Radu Daniel Trufan (USR PLUS)
Marius Sorin Ilieș (USR PLUS)
Bogdan Andrei Zaharia (USR PLUS)
Viorica Marincaș (Pro România)
Adrian Nicolae Filip (Pro România)
Pavel Horj (Pro România)

# Lista Consiliul Local Baia Mare (până acum)

Mircea Cirț (PNL)
Călin Ioan Bota (PNL) – secretar de stat, posibil să se retragă, înlocuire incertă
Cristian Augustin Niculescu-Țâgârlaș (PNL)
Ioana Mihaela Marincaș (PNL)
Simion Bizău (PNL)
Anne-Marie Andreea Hordău (PNL)
Romeo Crișan (PNL)
Cătălin Cherecheș (Coaliția pentru Maramureș) – se retrage ca primar, va fi înlocuit, posibil Ștefan Lupșa (Coaliția pentru Maramureș)
Ioan Doru Dăncuș (Coaliția pentru Maramureș) – se retrage dacă va rămâne în CJ Maramureș, posibil înlocuitor, Gabriel Alexandru Roman (Coaliția pentru Maramureș)
Diana Iluț (Coaliția pentru Maramureș)
Mariana Pop (Coaliția pentru Maramureș)
Ionuț Rareș Pîrvu (Coaliția pentru Maramureș)
Radu Ardelean (Coaliția pentru Maramureș)
Mihaela Câmpan (Coaliția pentru Maramureș)
Dan Ivan (USR PLUS)
Brian Cristian (USR PLUS)
Bogdan Hodorogea (USR PLUS)
Claudiu Vasile Pop (USR PLUS)
Bogdănel Viorel Gavra (PMP)
Adrian Cornel Pop (PMP)
Cornel Varga (PMP)
Vida Noemi Erika (UDMR) – se retrage obligată de anumite decizii de incompatbilitate, posibil înlocuită de István Zsolt (UDMR)
Pap Zsolt István (UDMR).

# Lista Consiliului Local Sighetu Marmației (până acum)

Daniela Onița-Ivașcu (PNL)
Vasile Bodnar (PNL)
Florin Mircea (PNL)
Petru Tomșa (PNL)
Gabriel Petrovai (PNL)
Ioan Pop (PNL)
Anca Oros (PNL)
Vasile Moldovan (PSD) – se retrage odată ce a fost numit primar, urmează lista
Vasile Ștefanca (PSD)
Adriana Curmei (PSD)
Petru Rednic (PSD)
Daniel Logigan (PSD)
Florin Șimon (PSD)
Vasile Hodor (USR-PLUS)
Arthur Fellner (USR-PLUS)
Nicolae Iuga (Pro România)
Gavrilă Mihali (Pro România)
Gabriel Filipciuc (PMP)
Gheorghe Grad (PMP)
Ildiko Bereș (UDMR).

Vom reveni cu rezultatele finale avizate de BEC și cu toate UAT-urile din Maramureș!

DirectMM.ro

Citește și

Ce s-a schimbat și ce a rămas: Lista noilor primari din Maramureș, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Lista completă este AICI


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu