Share
Actualizare: Decizie: Șoferul drogat care a omorât doi tineri pe trotuar, în centrul municipiului Baia Mare, în ziua de Crăciun, rămâne în arest (FOTO)

Actualizare: Decizie: Șoferul drogat care a omorât doi tineri pe trotuar, în centrul municipiului Baia Mare, în ziua de Crăciun, rămâne în arest (FOTO)

Urmări revoltătoare în cazul tragediei care a avut loc chiar în ziua de Crăciun, la intersecția bulevardelor Traian și Republicii din municipiul Baia Mare. Judecătoria Baia Mare a decis ca șoferul vinovat de producerea accidentului, care se afla sub influența substanțelor interzise, să fie cercetat sub control judiciar (Later edit: situația s-a schimbat azi, 23 februarie, la orele amiezii, vezi actualizarea de la finalul materialului).

Ziua de Crăciun s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru familiile și cunoscuții celor două persoane decedate în accidentul de pe Bulevardul Traian din Baia Mare. Cristian Pașca și Vlad Sidei s-a stins din viață după ce au fost loviți pe trotuar de șoferul drogat, pe numele său Aniel Sorin Man.

Cristian Pașca și Vlad Sidei, cei doi tineri care au decedat

Tragedia a avut loc în 25 decembrie 2020, în jurul orei 15.00. Aniel Sorin Man, în vârstă de 31 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi pătruns pe contrasens și ar fi acroșat trei pietoni și un autoturism care staționa (n.red. – adică un taximetru). În urma impactului, au decedat doi dintre pietoni (n.red. Cristian Pașca și Vlad Sidei, de 25 și 31 de ani), iar al treilea a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Persoana care se afla la volanul autoturismului parcat, un tânăr, de 27 ani, a suferit leziuni corporale, fiind transportat la spital, pentru investigații medicale. Șoferul vinovat a suferit și el vătămări corporale, fiind transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiindu-i recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și a prezenței în organism a substanțelor psihoactive. Așadar, conform cercetărilor, înainte de tragedie șoferul nu consumase alcool, însă a reieșit din analizele de specialitate, că ar fi consumat cocaină și posibil și cannabis. În plus, acul vitezometrului s-ar fi oprit la 100 km/h. În ceea ce privește victimele, cei trei intenționau să se urce în taxi, pentru a merge la colindat. Nu au mai apucat. Tragedia însă s-a amplificat pentru familia lui Cristian Pașca. După trei zile, fratele acestuia – Nicolae Lorian Pașca – a trecut și el la cele veșnice după o lungă suferință. Aceasta s-a accentuat însă după ce fratele său a decedat. În ceea ce-l privește pe Aniel Sorin Man, s-a vorbit despre faptul că ar fi avut un trecut zbuciumat și că nu ar fi fost la primul accident rutier (însă niciunul la fel de grav ca acesta).

În data de 19 februarie, magistrații Judecătoriei Baia Mare au luat o decizie care a șocat comunitatea: ca Aniel Sorin Man să fie scos din arest și plasat sub control judiciar. „Solutia pe scurt: În temeiul art. 348 Cod procedură penală raportat la art. 242 alin. 2 Cod de procedură, art. 207 Cod procedură penală şi art. 215 Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul MAN ANIEL SORIN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. 1 şi 4 Cod penal şi conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive prevăzută de art. 336 alin. 2 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, măsură dispusă prin încheierea penală nr. 4145/26.12.2020 a Judecătoriei Baia Mare, definitivă prin necontestare, în baza căreia s-a emis mandatul de arestare preventivă nr. 60/UP din 26.12.2020, cu măsura preventivă a controlului judiciar prevăzută de art. 215 indice 1 Cod procedură penală, pe o perioadă de 60 de zile. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod de procedură penală pe timpul cât se află pe control judiciar inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia municipiului Baia Mare, jud. Maramureş, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 lit. a şi i Cod de procedură penală cât se află pe control judiciar inculpatul are următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; – să nu conducă niciun vehicul. În temeiul art. 215 alin. 3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în cazul încălcării cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Dispune punerea în liberate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu azi, 19.02.2021. Document: Încheiere finală camera consiliu 546/2021 19.02.2021”, se arată în soluția pe scurt.

Însă, decizia nu este definitivă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a contestat decizia, termenul stabilit fiind în 25 februarie, la Tribunalul Maramureș. Ulterior, a fost preschimbat pentru 22 februarie, însă a fost admisă cererea de abținere a instanței, astfel că noul termen este 23 februarie, ora 12.00. Ca atare, în mod normal, vom afla astăzi dacă șoferul vinovat se întoarce în arest sau va fi cercetat sub control judiciar. Vom reveni cu detalii!

ACTUALIZARE – Răsturnare de situație în cazul șoferului drogat care a ucis doi tineri băimăreni. Instanța a decis că acesta va rămâne în arest, decizia fiind definitivă.

„Prin inch pen 24/CCP/23.02.2021 În temeiul art. 425, indice 1, punctul 2, lit. a Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare împotriva Încheierii penale nr. 546/19.02.2021 a Judecătoriei Baia Mare, pe care o desfiinţează în întregime şi, rejudecând: În temeiul art. 348 Cod procedură penală, raportat la art. 207, alin. 4 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul M A S(….), pe care o menţine pentru următoarele 30 de zile. Suma de 200 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru doamna avocat T S, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi 23 februarie 2021”, se arată în soluția pe scurt.

C.Ț., L.C.H.

Citește și

Mesaje pline de durere: Se împlinesc 40 de zile de la tragicul accident de pe Bulevardul Traian din Baia Mare, în care doi tineri și-au pierdut viața (FOTO)

Lacrimi de durere: Cristian Pașca și Vlad Sidei sunt cei doi tineri decedați în ziua de Crăciun în accidentul de pe Bulevardul Traian din Baia Mare

Tristețe nemărginită: A trecut la cele veșnice și fratele lui Cristian Pașca, tânărul decedat în ziua de Crăciun pe bulevardul Traian din Baia Mare

Tragedia din centrul Băii Mari: Șoferul vinovat de accident ar fi fost testat pozitiv la cocaină! Cum s-a produs tragedia, explicațiile specialiștilor (FOTO)

Lasă un comentariu