În Borșa a început a doua ediție a cursului „Comportamente responsabile în situații de urgență și reziliență la dezastre” - 48 minute în urmă
CJRAE Maramureș – un model de succes în sprijinul educației - 1 oră în urmă
Cântărețul Glad Condor organizează un concert în Baia Mare - 1 oră în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (VII) - 2 ore în urmă
Educație la muzeu – proiect interactiv pentru tinerii artiști - 3 ore în urmă
Rezultate impresionante obținute de un elev al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” la Olimpiada Națională de Fizică - 4 ore în urmă
Sportivii echipei CS Stiinta Electro Sistem Baia Mare au participat la un stagiu de pregătire în Slovenia - 5 ore în urmă
Polițiștii maramureșeni percheziționează în Prahova - 5 ore în urmă
Proiectele Episcopiei Maramureșului prind contur - 5 ore în urmă
Lucrări de reparații pe drumurile din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
Adie vântul schimbării în AUR? Claudiu Târziu se delimitează (parțial) de declarațiile lui Călin Georgescu
Recent, un interviu mai vechi al lui Călin Georgescu a fost redescoperit și readus în atenția publicului, stârnind reacții puternice. Înregistrat în iulie 2024, dar devenit viral abia acum, interviul conține opinii extrem de tranșante despre Donald Trump, JD Vance, Giorgia Meloni și chiar despre evenimente istorice controversate. Printre afirmațiile cele mai discutate se numără sugestia că tentativa de asasinat asupra lui Trump ar fi fost un spectacol pus în scenă, la fel ca și alte momente dramatice din istorie, de la moartea Prințesei Diana la atacurile de la 11 septembrie.
În acest context tensionat, europarlamentarul AUR Claudiu Târziu a reacționat într-un interviu pentru DC News, încercând să clarifice poziția partidului. Deși nu se dezice complet de Georgescu, lasă de înțeles că între el și partid există diferențe de viziune semnificative:
„Nu suntem, în toate chestiunile, de acord cu ceea ce spune domnia sa”
Târziu subliniază că Georgescu a fost susținut de AUR din motive principiale, nu pentru că ar exista o potrivire perfectă între opiniile sale și doctrina partidului:
„Noi am spus în repetate rânduri că nu suntem în cu totul de acord cu opiniile domnului Georgescu. Nu suntem, în toate chestiunile, de acord cu ceea ce spune domnia sa sau, dacă vreți altfel spus, avem opinii diferite în legătură cu multe chestiuni, dar l-am susținut din motive principiale clare.”
Mai mult, Târziu sugerează că susținerea pentru Georgescu a fost determinată de rezultatele acestuia în alegeri și de percepția publică asupra sa, nu de o aliniere totală cu ideile sale. În privința viziunii asupra democrației, AUR se distanțează clar de perspectiva lui Georgescu:
„Noi, de exemplu, nu credem în niciun caz că poate exista o democrație fără partide politice. O democrație se bazează pe partide, pe pluralism politic, pe discursuri, opinii diferite.”
Cu alte cuvinte, partidul încearcă să mențină un echilibru între susținerea declarată pentru Georgescu și delimitarea de declarațiile acestuia, mai ales în ceea ce privește teoriile conspirației și relațiile internaționale.
Această poziție oarecum precaută ridică însă o întrebare: încotro se îndreaptă AUR? Se pregătește partidul de o repoziționare pe scena politică sau încearcă doar să-și mențină echilibrul între discursul suveranist și credibilitatea politică? Oricare ar fi răspunsul, un lucru este cert: vântul schimbării pare să sufle prin AUR.
Vasile Petrovan