Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 5 minute în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 33 minute în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 3 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 5 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 6 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 7 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 8 ore în urmă
Spectacol de teatru pentru copii, părinți și bunici la SHURA Bistro Caffe Baia Mare - 8 ore în urmă
De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - în urmă
Un savant japonez a fost fascinat de tot ceea ce înseamnă Maramureș
Fără doar și poate, Maramureș se încadrează în locurile în care e musai să mergi în România. Cine a fost o dată pe aceste meleaguri de basm, a revenit și a doua oară. Maramureșul este unic prin tradiții și obiceiuri ancestrale. De fiecare dată când vorbim despre Maramureș, ne gândim la oamenii noștri extrem de ospitalieri, frumoși și harnici, la locurile binecuvântate de Dumnezeu și la credința puternică, atât în identitatea națională, cât și în tot ceea ce există mai presus de noi.
Țara Maramureșului sau Maramureșul Istoric, o zonă de referință pentru moștenirea cultural-tradițional-istorică a României, înglobează jumătatea nordică a județului Maramureș, numită și Maramureșul Istoric. Cultura tradițională autentică răzbate din fiecare colțișor al acestei zone, fiind reliefată în special prin arta prelucrării lemnului și portul tradițional care încă este purtat cu mândrie, dar și prin obiceiurile seculare.
În 1980, un mare specialist în istoria civilizaţiilor, savantul japonez Minoru Nambara, vizita acest colț de rai și remarca faptul că:
„Maramureș este satul primordial. Nu știi precis de unde vine și te copleșește până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuțele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realități care converg în a simți aici că te afli în satul primordial. Țăranii Maramureșului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureș. În alte țări simți, știi că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, în Maramureș, este omul primordial în noblețea sa princiară, nu primitivă, în frumusețea lui de înaltă civilizație”.
Lăcrimioara ZOTA