Share
Un savant japonez a fost fascinat de tot ceea ce înseamnă Maramureș

Un savant japonez a fost fascinat de tot ceea ce înseamnă Maramureș

Fără doar și poate, Maramureș se încadrează în locurile în care e musai să mergi în România.  Cine a fost o dată pe aceste meleaguri de basm, a revenit și a doua oară. Maramureșul este unic prin tradiții și obiceiuri ancestrale. De fiecare dată când vorbim despre Maramureș, ne gândim la oamenii noștri extrem de ospitalieri, frumoși și harnici, la locurile binecuvântate de Dumnezeu și la credința puternică, atât în identitatea națională, cât și în tot ceea ce există mai presus de noi.

Țara Maramureșului sau Maramureșul Istoric, o zonă de referință pentru moștenirea cultural-tradițional-istorică a României, înglobează jumătatea nordică a județului Maramureș, numită și Maramureșul Istoric. Cultura tradițională autentică răzbate din fiecare colțișor al acestei zone, fiind reliefată în special prin arta prelucrării lemnului și portul tradițional care încă este purtat cu mândrie, dar și prin obiceiurile seculare.

În 1980, un mare specialist în istoria civilizaţiilor, savantul japonez Minoru Nambara, vizita acest colț de rai și remarca faptul că:

„Maramureș este satul primordial. Nu știi precis de unde vine și te copleșește până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuțele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realități care converg în a simți aici că te afli în satul primordial. Țăranii Maramureșului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureș. În alte țări simți, știi că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, în Maramureș, este omul primordial în noblețea sa princiară, nu primitivă, în frumusețea lui de înaltă civilizație”.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu