„Cupa Crăciunului” va aduce magia sărbătorilor pentru șahiștii băimăreni - 33 minute în urmă
Autobuzul lui Moș Crăciun se pregătește să pornească la drum în Baia Mare - 54 minute în urmă
„Feeria de Crăciun: O poveste prin dans și gimnastică ritmică”, la LPS Baia Mare - 1 oră în urmă
Rugăciune și colind la Catedrala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
Trei zile de sărbătoare: Târgul de Crăciun ,,Poveste de iarnă” de la Târgu Lăpuș debutează astăzi - 1 oră în urmă
„Piața muncii 2025. Strategii, tendințe, perspective”: eveniment dedicat studenților la ZborHub Baia Mare - 2 ore în urmă
5 decembrie – Sorin Grindeanu, președintele PSD - 2 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 5 decembrie 2025 - 3 ore în urmă
Moșul a primit o mână de ajutor de la polițiștii maramureșeni - 13 ore în urmă
Vine Laura Codruţa Kövesi acasă? Europa îi alege succesorul - 14 ore în urmă
Preț redus pentru alimentele aproape de expirare
Vineri, 15 martie 2024, președintele Iohannis a promulgat legea care obligă magazinele să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate. Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. De asemenea, va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate, transmite News.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare. Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării
– donarea alimentelor
– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor
– folosirea alimentelor la compost
În România, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără, o aruncă apoi la gunoi, în fiecare lună.
Lăcrimioara ZOTA













