Share
Factura electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2024

Factura electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2024

Începând de anul viitor, antreprenorii au obligația de a emite factura electronică, indiferent că e vorba despre o firmă, un PFA, sau un ONG.

Facturile vor fi declarate prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme. Dacă folosiți deja un astfel de program, cel mai probabil ați văzut un buton special în platformă pe care scrie e-Factura.

Practic, orice emitent de facturi va trebui să le transmită în SPV, chiar și ONG-urile. Dacă un ONG emite facturi către o altă entitate, inclusiv alt ONG, va trebui să le declare în SPV. Vor trebui să depună doar dacă au activități economice, potrivit consultanților.

ANAF a anunțat va veni în perioada următoare cu câteva ghiduri. În prima fază va fi vorba doar despre declararea facturilor, respectiv în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024. Important de știut este faptul că facturile electronice se declară, indiferent dacă firma este înregistrată sau nu în scopuri de TVA.

Amenzi pentru nedeclararea facturilor

Cum declararea este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, nu mai trebuie să completați Formularul 084 pentru a vă înregistra.

Firmele din domeniu oferă ghiduri practice de înregistrare a acestora la Fisc.

Dacă lucrați cu un contabil independent ori o firmă din domeniu care acceptă să se ocupe de înregistrarea facturilor prin sistemul e-Factura, cel mai probabil acesta va mări tariful pentru munca suplimentară.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu