Share
Viteza melcului: „Puntea suspinelor” din Baia Mare este gata în proporție de numai… 20% după îndelungi tergiversări; Noul termen de finalizare promis, 15 august (GALERIE FOTO)

Viteza melcului: „Puntea suspinelor” din Baia Mare este gata în proporție de numai… 20% după îndelungi tergiversări; Noul termen de finalizare promis, 15 august (GALERIE FOTO)

Nemulțumiri în rândul băimărenilor în cazul punții pietonale care leagă cele două maluri ale râului Săsar între podurile rutiere Republicii și Decebal. Calea de acees este în continuare închisă, în ciuda faptului că a fost închisă circulației de luni de zile, iar, în prezent, procentul de execuție al lucrărilor de reabilitare „nu bate” nici măcar sfertul.

# Istoricul pe scurt

Puntea pietonală de la Kaufland a fost realizată în 2004-2005 de reprezentanții supermarketului construit lângă Spitalul Județean Baia Mare, pentru a facilita accesul clienților de pe celălalt mal al Săsarului, nevoiți, până atunci, să înconjoare pe podul rutier și pietonal de pe bulevardul Republicii. Constructorul a fost o societate comercială din Baia Mare, AZ Com SRL. Surse din administrația locală băimăreană au relatat, pentru DirectMM.ro, că lucrarea nu a fost una de calitate de la bun început, însă planul a fost ca podul pietonal să se realizeze în cel mai scurt timp posibil. La un moment dat, s-a pus problema preluării punții în patrimoniul municipalității, fapt care s-a și întâmplat, din păcate, însă, transferul s-ar fi făcut, spun sursele noastre, abia după ce au apărut problemele.

# Expertiza de specialitate

La începutul lunii iunie 2018, puntea a fost închisă. O fisură de aproximativ 50 de centimetri a apărut în armătura de metal a podului, undeva la mijlocul acoladei care leagă cele două maluri. Pentru a preveni vreo tragedie, puntea a fost închisă. Cel puțin teoretic, pentru că au fost și băimăreni care nu au ținut cont de avertizări. În acea vară s-au făcut unele reparații la punte, pentru ca aceasta să devină funcțională și să nu existe pericole. Însă… o expertiză de specialitate a identificat o serie de degradări periculoase. Conform raportului, a fost vorba despre “degradarea protecției anticorozive existente pe zone mici la grinda tip I și pe zone extinse la grinzile metalice marginale, coroziunea metalului în puncte la grinzile metalice marginale, coroziunea metalului în profunzime, zone în care tabla este degradată în totalitate, prezența unor zone cu beton degradat prin carbonatare și apariția de stalactite, fisuri ale betonului aproximativ 1 mm spre malul stâng pe partea avală”.

# Prima alocare de fonduri

Ca urmare, într-o ședință de Consiliu Local Baia Mare din 2019, aleșii municipali și-au dat girul pentru reabilitarea „punții suspinelor” care face conexiunea între bulevardul Independenței și strada Coșbuc. Mai exact, pentru obiectivul de investiții „Reparații capitale punte pietonală peste râul Săsar”, a fost fixată, ca valoare totală, suma de 359.938,13 lei, cu TVA inclus. Durata de realizare a investiției pomenită atunci a fost jumătate de an. Vara a trecut, iar băimărenii care locuiesc în apropiere sau tranzitează zona au mărturisit că nu au văzut picior de muncitor pe șantier.

# A doua alocare de fonduri

A venit luna martie 2020, moment în care, pe masa consilierilor municipali băimăreni a fost pus un nou proiect de hotărâre pe tema „punții suspinelor”. Aleșii locali au adoptat, într-una dintre ședințele extraordinare, un proiect de hotărâre emis de executiv prin care se aprobă documentaţia tehnico-economică şi execuţia pentru obiectivul de investiţii „Reparaţii capitale punte pietonală peste râul Săsar”, în municipiul Baia Mare. Valoarea totală a investiţiei a fost, acum, de aproximativ 500.000 de lei, iar durata de execuţie, de cinci luni. Lungimea structurii pietonale ce ar urma să fie reparată este de 62,7 metri.

# Răspunsul autorităților

Reprezentanții USR Baia Mare au formulat o adresă administrației locale băimărene cu privire la această temă. Răspunsul executivului a fost năucitor: „Lucrările privind reparația capitală la puntea pietonală peste râul Săsar au fost realizate în proporție de 20%. Valoarea totală a obiectivului de investiție „Reparație capitală punte pietonală peste râul Săsar” este de 426.672,67 lei fără TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor la acest obiectiv de investiție este 15 august 2020″.

# „Chinezii fac spitale în câteva zile, iar noi…”

În 2019, cineva chiar a postat un mesaj pe gardul de protecție care împiedică trecătorii să traverseze puntea: „Vă roagă opinia publică să reparați pasarela”. Iată că mesajul este valabil și în 2020. În tot acest timp, băimărenii care locuiesc în apropiere, spun că nu au așteptări că termenul va fi respectat. „O țin așa deja de foarte multă vreme. Nu am văzut niciun muncitor să lucreze la punte. Tinerii nu au atât de mult de suferit din cauza faptului că e închisă puntea, că îs sprinteni. Însă, dacă vrei să ajungi la spital sau la supermarket, tu, ca pensionar, trebuie să ocolești pe pod. Nu știu dacă este vorba despre dezinteres, știu numai că ar fi fost normal să o repare de atunci. Chinezii fac spitale în câteva zile, iar noi nu suntem în stare să reparăm o punte de câțiva metri” – ne spune, cu năduf, un pensionar care privește zilnic de pe balcon „puntea suspinelor”.

Cătă ȚINEGHE

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.2 Comentarii în această postare

 1. Nu va e rusine, voi cei care conduceti lucrarile? Nerusinatilor!
  De ce unul lucreaza si restul muncitorilor stau si se uita? De ce se lucreaza cand ploua ( ca melcul) si cand e timp frumos, stau?
  Am vazut asta de mai multe ori.
  Ganditi-va la cei bolnavi, care trebuie sa ocoleasca din Cart. Sasar pt. a merge la Kaufland!
  Accelerati lucrarile nu va faceti ca lucrati, ca sa treaca timpul si leafa sa va mearga mai multe luni si chiar ani!

  Răspunde
  • Eva Ciolacu

   Rușine, nesimțire și nepăsare pt cei care ar fi trebuit să facă această lucrare ,nu este vb numai de pensionari este vb de toți acei cetățeni care l-au folosit indiferent că mergeai la Kaufland,Spital ori pe alte destinați, vă bateți joc de oamenii, nu sunteți în stare să îl reparații de mai bine de 2 ani,multe promisiuni dar puține realizări, nu mai este mult pină la alegerile locale și atunci si noi cetățeni ne vom uita bine unde vom pune ștampila.

   Răspunde

Lasă un comentariu