Share
Vești bune: A fost marcat primul traseu turistic către Cheile Lăpușului; Imagini spectaculoase cu o minunăție a naturii din Maramureș (GALERIE FOTO)

Vești bune: A fost marcat primul traseu turistic către Cheile Lăpușului; Imagini spectaculoase cu o minunăție a naturii din Maramureș (GALERIE FOTO)

Maramureșul are numeroase locuri de vis care pot genera invidia străinilor. Una din frumusețile naturale, care oferă peisaje mirifice, este, fără doar și poate, Cheile Lăpușului.

Recent, Asociația GeoMMed a început marcarea traseelor în Rezervația Cheile Lăpușului. Primul traseu, din cele 7, a fost deja finalizat. Pornește din satul Groape, care aparține de Târgu Lăpuș, și conduce turiștii până în Cheile Lăpușului.

„Pe indicator, drumeții găsesc informații legate de durata traseului, obiectivele turistice ce pot fi vizitate și poze sugestive cu acestea. Toate cheltuielile cu marcarea sunt suportate de către Asociația GeoMMed. Stabilirea și marcarea traseelor este opera rangerului Viorel Coroian” – au informat reprezentanții asociației.

Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic – Împreunături). Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului.

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.

În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), conform documentației de specialitate.

Tot recent, rangerul Viorel Coroian, un promotor al frumuseților zonei, a făcut publice câteva imagini cu Cheile Lăpușului, realizate din avion. Atașăm imaginile publicate de acesta, mai jos, pentru a evidenția cât de minunat este acest colț de Maramureș.

Cătă ȚINEGHE

Explicații foto – Foto deschidere material (Facebook/Cheile Lăpușului), Foto marcaje (Facebook/Cheile Lăpușului), Foto panorame din avion (Facebook/Viorel Coroian). Mai jos, în ordine, în imaginile surprinse din avion, zonele: Balta La Răstoaca, Lunca Vimei, La Colac.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.7 Comentarii în această postare

 1. Viorel

  Domnu coroian cormorani visează, malurile râului sunt pline de gunoaie de asta nu vorbește nimeni.. Ne batem cu pumnu în piepit de ce realizam da în spate e numai rahat.

  Răspunde
  • nu vrei ca Domnul Coroian sa stranga si gunoaiele ? or fi cazut si alea din cer !

   Răspunde
  • Vasile Tarța

   Înainte era curat pe malul râului Lăpuș dar cum au apărut primi turiști cum a început să apară și peturile și alte mizerii plus tăierile ilegale de arbori

   Răspunde
  • chiar asa ….. sa stranga dl Coroian si gunoaiele . Da`ce, el le-a facut ? Sa fiti multumiti ca face ceva sa promoveze zona asta superba . Gunoaiele le fac cei care nu au bunul simt elementar. A strans si gunoaie dl Cororian…..dar chiar pe tote nu le poate strange. Nesimtirea unora, e muuult mai mare decat puterea si pasiunea dumnealui de a face ceva util . Stau toti cu maineile in buzunare, nu fac nimic, dar comenteaza la greu …

   Răspunde
 2. Silverius Reiss

  Respect d lui Corian si tuturor cei care promoveaza zona. Aveti grija sa nu ramaneti fara paduri ca pe valea cerbului
  https://www.facebook.com/814910065234373/posts/3126872374038119/

  Răspunde
  • Andrei

   Problema gunoaielor de pe malurile Lapusului e cumplită. Ar trebui făcut ceva, mobilizat echipe de voluntari, stabilit segmente de râu cu posibilități de acces, colectare și transfer al gunoaielor. Se pot implica primăriile, instituțiile școlare, ong uri. Trebuie mișcat ceva. Personal m-aş implica fără ezitare, să fim anunțați de cei care administrează Rezervația, când, unde, cum.

   Răspunde
   • din pacate, acum rezervatia este administrata de ANANP . Ei sunt cei care ar trebui sa ia masuri . Poate ca or s-o faca.

    Răspunde

Lasă un comentariu