Cu ochii pe lemne: Polițiștii din Maramureș au efectuat, și în 2022, acțiuni speciale în domeniul silvic! Vezi rezultatele activităților din județ! - 8 minute în urmă
Aplicația RO-Alert a fost actualizată; Mai multe tipuri de alerte și informații utile - 16 minute în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Municipal Baia Mare în acest weekend - 38 minute în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei, cea mai veche din Eparhie (FOTO) - 46 minute în urmă
Infracțiuni sesizate, în creștere ușoară în Maramureș: Unitatea Canină a oferit un sprijin semnificativ, în peste 400 intervenții în județ în 2022! - 2 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, vineri, 3 februarie - 14 ore în urmă
Relații externe CCI Maramureș – CCI Republica Moldova; S-a semnat acordul de parteneriat pentru a III-a ediție a expoziției ”Republica Moldova prezintă” - 17 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni au intervenit la o femeie de 79 de ani, cu probleme medicale, aflată într-o zonă fără acces auto - 17 ore în urmă
77.355 de persoane au beneficiat, în 2022, de ajutorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului - 18 ore în urmă
Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș a participat la pichetarea Guvernului - 18 ore în urmă
Vești bune: A fost marcat primul traseu turistic către Cheile Lăpușului; Imagini spectaculoase cu o minunăție a naturii din Maramureș (GALERIE FOTO)
Maramureșul are numeroase locuri de vis care pot genera invidia străinilor. Una din frumusețile naturale, care oferă peisaje mirifice, este, fără doar și poate, Cheile Lăpușului.
Recent, Asociația GeoMMed a început marcarea traseelor în Rezervația Cheile Lăpușului. Primul traseu, din cele 7, a fost deja finalizat. Pornește din satul Groape, care aparține de Târgu Lăpuș, și conduce turiștii până în Cheile Lăpușului.
„Pe indicator, drumeții găsesc informații legate de durata traseului, obiectivele turistice ce pot fi vizitate și poze sugestive cu acestea. Toate cheltuielile cu marcarea sunt suportate de către Asociația GeoMMed. Stabilirea și marcarea traseelor este opera rangerului Viorel Coroian” – au informat reprezentanții asociației.
Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic – Împreunături). Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului.
Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.
În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), conform documentației de specialitate.
Tot recent, rangerul Viorel Coroian, un promotor al frumuseților zonei, a făcut publice câteva imagini cu Cheile Lăpușului, realizate din avion. Atașăm imaginile publicate de acesta, mai jos, pentru a evidenția cât de minunat este acest colț de Maramureș.
Cătă ȚINEGHE
Explicații foto – Foto deschidere material (Facebook/Cheile Lăpușului), Foto marcaje (Facebook/Cheile Lăpușului), Foto panorame din avion (Facebook/Viorel Coroian). Mai jos, în ordine, în imaginile surprinse din avion, zonele: Balta La Răstoaca, Lunca Vimei, La Colac.
7 Comentarii în această postare
Viorel
Domnu coroian cormorani visează, malurile râului sunt pline de gunoaie de asta nu vorbește nimeni.. Ne batem cu pumnu în piepit de ce realizam da în spate e numai rahat.
dorel
nu vrei ca Domnul Coroian sa stranga si gunoaiele ? or fi cazut si alea din cer !
Vasile Tarța
Înainte era curat pe malul râului Lăpuș dar cum au apărut primi turiști cum a început să apară și peturile și alte mizerii plus tăierile ilegale de arbori
Maria
chiar asa ….. sa stranga dl Coroian si gunoaiele . Da`ce, el le-a facut ? Sa fiti multumiti ca face ceva sa promoveze zona asta superba . Gunoaiele le fac cei care nu au bunul simt elementar. A strans si gunoaie dl Cororian…..dar chiar pe tote nu le poate strange. Nesimtirea unora, e muuult mai mare decat puterea si pasiunea dumnealui de a face ceva util . Stau toti cu maineile in buzunare, nu fac nimic, dar comenteaza la greu …
Silverius Reiss
Respect d lui Corian si tuturor cei care promoveaza zona. Aveti grija sa nu ramaneti fara paduri ca pe valea cerbului
https://www.facebook.com/814910065234373/posts/3126872374038119/
Andrei
Problema gunoaielor de pe malurile Lapusului e cumplită. Ar trebui făcut ceva, mobilizat echipe de voluntari, stabilit segmente de râu cu posibilități de acces, colectare și transfer al gunoaielor. Se pot implica primăriile, instituțiile școlare, ong uri. Trebuie mișcat ceva. Personal m-aş implica fără ezitare, să fim anunțați de cei care administrează Rezervația, când, unde, cum.
Maria
din pacate, acum rezervatia este administrata de ANANP . Ei sunt cei care ar trebui sa ia masuri . Poate ca or s-o faca.