Share
Tradiția merge mai departe: Corul Plugarilor din Băsești a fost reînființat după câteva decenii de inactivitate

Tradiția merge mai departe: Corul Plugarilor din Băsești a fost reînființat după câteva decenii de inactivitate

Duminică, 25 februarie, un eveniment aparte s-a desfășurat în localitatea maramureșeană Băsești. Mai exact, s-au marcat cei 105 ani de la trecerea la cele veșnice a lui George Pop de Băsești, precum și un an de la reactivarea Corului Plugarilor.

Manifestarea a debutat cu depuneri de coroane la bustul lui George Pop de Băsești din centrul comunei și a continuat cu programul artistic la căminul cultural. Invitați au fost Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Călușarul și Corul Plugarilor din Băsești, Alexandra Ciorte, Gabriela Ardusătan, Iasmina Lazaroi.

Evenimentul a fost unul frumos și reușit, care a adus multe emoții și bucurie celor prezenți. O mare parte din reușita acestui eveniment i se detorează tânărului Marius Remeș, fiu al satului, care este și dirijorul Corului Plugarilor, recent reînființat.

Despre acest cor aflăm că a luat naștere, inițial, în 1887 și a fost primul din zona Codrului. Prin activitatea sa culturală, patriotică și religioasă a contribuit la promovarea spiritului românesc și creștinesc de pe aceste plaiuri.

„Grație cunoștințelor muzicale ale învățătorului Ioan Chira, în 1889, acesta a pus bazele și unui cor de copii. Corul din Băsești a participat la anumite manifestări românești din județ și a cântat în cadrul tradiționalelor adunări ale Despărțământului sălăjean- chiorean al Astrei.

În 1910 la conducerea corului este adus învățătorul Dariu Pop de la școala din satul Bulgari. Prin caracterul său energic și prin vastele sale cunoștințe muzicale a izbutit să ridice calitatea artistică a formației corale la un superior standard competitiv. El s-a ocupat, îndeosebi, de corul bărbătesc bisericesc, fiind plătit de George Pop de Băsești, care îi cinstea pe coriștii foarte buni în coroane.

În vara lui 1911, corul satului a participat la concursul de la Mădăras, reușind să câștige locul I și apoi să susțină concerte la Craidorolț și Satu Mare. Pentru că s-au cântat cântece naționale, ce nu erau pe placul stăpânirii maghiare, dirijorul Dariu Pop a fost dat în judecată, iar după proces el nu s-a mai întors la Băsești.

În timpul războiului, corul nu a activat din lipsa dirijorului și din cauza chemării bărbaților la război. Renașterea corului s-a datorat învățătorului Petre Robu, ce a activat timp de doi ani, în 1919 și 1920.

În vara anului 1921 corul este condus de țăranul Dumitru Pop (al lui Ghiurichi), ce era și cantor la biserică (1917-1920). A prezentat concerte cu prilejul conferințelor ținute de preotul Alexandru Achim și Vasile Robu în satele învecinate. În 1921 corul a fost dirijat de Simion Todică.

În 1 noiembrie 1921, a primit titularizarea la școala din Băsești învățătorul Vasile Robu, ce a înființat un distins cor de copii și a preluat, totodată, destinele “corului plugarilor”, dându-i sens și permanență. Corul a prezentat un program artistic de o mare vibrație patriotică cu ocazia inaugurării monumentului eroilor din 15 august 1934.

Peste tot, la Urmeniș, Asuaj, Oarța, Bârsău, corul se bucura de mare apreciere, iar munca dirijorului de prețuirea cuvenită…
Permanenta activitate a corului e menționată de presa vremii: “La Băsești funcționa corul, care la diferite ocaziuni întregește programul adunărilor generale ale despărțământului cu cântece românești, a organizat concerte, al căror venit bănesc a fost menit să contribuie la înzestrarea armatei și alinarea suferințelor celor concentrați”.

Din spusele bătrânilor aflăm că prin anul 1938 corul bărbătesc este reîmprospătat, de el ocupându-se dirijorul Ember Nicolae, adus de doamna Elena Pop. În acest an participă la festivitatea de Ziua Eroilor ce a avut loc la Hodod de ziua Înălțării Domnului. Transportul a fost asigurat de fiica lui George Pop, ce a pus căruțele Curții la dispoziția coriștilor. În 1938, corul a luat parte la sfințirea clopotului de la biserica ortodoxă din Cehu Silvaniei, iar în 1939 este prezent și dă răspunsurile la slujba sfințirii aceleași biserici. De la această dată corul bisericii, dar și corul satului, a fost preluat de Silaghi Gligor, după el urmând cantorul Pop Gheorghe (1936-1989).

În perioada ocupației hortiste, formația corală din Băsești nu a activat. După aceea, încă patru ani, va fi condusă de Vasile Robu, iar între 1951-1957 va avea ca dirijor pe Aurel Ghriti. Începând cu 1957 până în 1963 corul este dirijat de învățătorul Aurel Fălăuș.

Din anul 1964, intervine o pauză de mai mulți ani, corul fiind refăcut în 1973 de dirijorul maramureșan Valentin Băințan, având în componență 70 de persoane din rândul țăranilor și intelectualilor.

Încă din 1973, corul e condus de Ambrozie Remeș din localitate. În februarie 1977, corul din Băsești, condus de acest fiu al satului, participă la sărbătorirea centenarului independenței de stat a României, iar în noiembrie 1977 cântă la dezvelirea bustului marelui luptător național George Pop. În jurul anului 1980, corul s-a dezmembrat, dispărând, din păcate, ultima formație tradițională din zona Codrului. În schimb, corul bisericesc și-a continuat activitatea, fiind dirijat de cantorul Pop Gheorghe”, informează pagina George Pop de Băsești.

După câteva decenii de inactivitate, Corului Plugarilor din Băsești a fost reînființat. Felicitări tuturor celor dornici de a duce tradiția mai departe și mult succes!

L.C.H.

Sursa foto – Adela Șanta

Citește și

Marius Remeș a obținut Marele Premiu al Festivalului Concurs „Taragotul Maramureșean”, ediția I


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu