Share
Parada brondoșilor din Cavnic, eveniment unic în țară

Parada brondoșilor din Cavnic, eveniment unic în țară

Pe 15 decembrie nu vă faceți program. La Cavnic are loc Parada brondoșilor, obicei păstrat din generație în generație care aduce an de an sute de turiști.

Astfel pe 15 decembrie 2023, începând de la ora 10.00, toți cei care vor să-i vadă și să le audă clopotele, sunt invitați la parada ce va avea loc pe străzile micului orășel.

Așa cum știm deja, în preajma sărbătorilor de iarnă, bărbații poartă straie specifice. De regulă sunt de culoare albă, fiind „împodobiți” cu centuri pe care au fost legate clopote ce răsună la fiecare mișcare. De asemenea, ei poartă măști și sunt dotați cu un bici, speriind trecătorii.

Parada brondoșilor

Depre obiceiul străvechi se crede că ar avea legătură cu un eveniment istoric al localității Cavnic. În prezent se spune că zgomotele asurzitoare ale clopotelor ar avea efectul de a înlătura spiritele rele. Dar o altă legendă spune că cele măști și clopotele lor au avut efectul de a-i speria pe invadatori în 1717, când micul orășel a fost călcat de tătari. Legenda arată că astfel mascați și „împodobiți”, folosind biciurile, au reușit să-i pună pe fugă pe invadatori.

Etnologii spun însă că obiceiul ar putea fi precreștin, deoarece în credinţele precreştine existau diferite ritualuri ce aveau loc în cea mai lungă noapte din an, pentru ca zeii să fie îmbunaţi şi să lungească zilele la loc.

Alte legende spun că, de fapt, brondoșii nu erau alteva decât niște paznici ai cetelor de copii care colindau. Obiceiul pare a fi unic în România.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu