Share
Mărturiile unor maramureșeni în Spania și Franța: „E stare de alertă! Se închide tot!”; primii pași s-au făcut deja

Mărturiile unor maramureșeni în Spania și Franța: „E stare de alertă! Se închide tot!”; primii pași s-au făcut deja

După Italia, COVID-19 face ravagii în Spania și Franța. Țările în care s-au stabilit o mulțime de români au luat decizii extrem de drastice.

Spania va decreta stare de urgență după numărul enorm de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Vor fi reguli stricte pentru toți cetățenii. Aceștia vor fi efectiv consemnați la domiciliu. Vor avea voie să iasă din casă numai pentru a cumpăra mâncare și medicamente, respectiv pentru a merge sau a reveni de la serviciu. Polițiștii vor putea aplica sancțiuni dacă cetățenii nu vor respecta regulile. Toate structurile de ordine publică vor intra în subordinea Ministerului de Interne. Vor fi impuse restricții și la deplasări. Până în după amiaza zilei de sâmbătă, erau peste 6.000 de cazuri confirmate și peste 190 decese.

„Lumea este în panică. Rafturile se golesc extrem de repede. Mai sunt și unii pentru care coronavirusul nu provoacă panică, însă aceștia sunt foarte puțini. Chiar azi, la ora 12.00, s-a comunicat obligativitatea închiderii tuturor barurilor și restaurantelor. S-a închis absolut tot. Au rămas deschise numai farmaciile și magazinele alimentare. Restricția va fi timp de 15 zile, am înțeles” – a relatat Ramona (29 de ani), de loc din Baia Mare, aflată în Torrelavega, localitate lângă Santander, Spania.

Franța e și ea în stare de alertă, după ce a devenit unul din cele mai mari focare din Europa, alături de Italia și Spania. Până în sâmbătă după amiază, s-au confirmat peste 3.600 cazuri și peste 70 decese. Interesant este faptul că scrutinul electoral nu a fost anulat. Totuși, pe plan naţional au fost interzicerea adunărilor mai mari de o mie de persoane şi vizitele, inclusiv ale apropiaţilor, în casele de bătrâni. În plus, este posibilă mobilizarea „rezervei sanitare” (studenți și medici pensionari).

„E o stare incredibilă de alertă în clipa de față. Nu îmi amintesc de așa ceva de când au fost atentatele. Și atunci a fost instituită stare de alertă în Paris. E „cod roșu”. Oricum, oamenii preferă să nu mai iesă din casă. Noi ieșim și muncim, avem comenzi, suntem nevoiți, nu avem ce face. Sunt mulți care se plâng că au febră, frisoane și dureri de cap, poate e numai panică. Am înțeles, însă, că, începând de luni, se închide totul” – a relatat Daniel (30 de ani), băimărean aflat în Paris.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu