Share
Maramureșeni în „pustietatea Coronavirusului”: „Toată lumea trebuie să respecte regulile! Nu trebuie subestimat riscul!”

Maramureșeni în „pustietatea Coronavirusului”: „Toată lumea trebuie să respecte regulile! Nu trebuie subestimat riscul!”

Noul coronavirus COVID-19 stârnește panică pe tot mapamondul. Este suficient să vedem ceea ce se întâmplă în România, unde situația nu este atât de gravă ca în alte țări devenite zone roșii. Până în după amiaza zilei de 13 martie, statisticile indicau în top China (peste 80.900 cazuri), Italia (peste 15.000 cazuri), Iran (peste 11.000 cazuri), Coreea de Sud (peste 7.800 cazuri), Spania (peste 4.000 cazuri), Germania (peste 3.000 cazuri) și Franța (peste 2.800 cazuri). În topul deceselor, groaznicul clasament este condus de zona Hubei, China (peste 3.000), Italia (peste 1.000), Iran (peste 500), Spania (peste 90), Coreea de Sud (peste 65) și zona Washington, USA (peste 30).

În Europa, cea mai gravă situație este în Italia. Maramureșeanca Daniela (21 ani) s-a stabilit cu familia într-o localitate în apropierea orașului Bologna. Ea a relatat cu lux de amănunte atmosfera din Italia. „În Italia atmosfera e de frică și panică. Zi de zi Guvernul transmite noi directive de urmărit, iar reguli de prevenție sunt afișate peste tot. Sunt închise școlile (de toate gradele), activitățile sportive, barurile, magazinele, zici că e pustiu. Nu ai voie să te ții de mână, să te săruți sau să stai la mai aproape de un metru de cineva în public, nu ai voie să ieși din comună fără o declarație cu motivul ieșirii si unde pleci. Poți pleca doar ca să iei mâncare sau la muncă (se dezbate să închidă total și activitatea de muncă). Lumea e panicată, fiindcă măsuri de genul nu au fost aplicate până acum, nu se cunoaște virusul, care se manifestă în moduri diferite și e rezistent la multe medicamente. Totuși, suntem pozitivi, am observat că odată cu noile măsuri de restricție, situația în primul oraș (Codogno) s-a ameliorat și sperăm ca în două săptămâni să fie tot bine. Eu locuiesc în San Giorgio di Piano, lângă Bologna, în centrul Italiei.

Aici nu sunt mulți bolnavi, un caz a fost declarat zilele trecute și sunt câțiva suspecți, e un orășel mic. Dar de la orașele mari situația a început să se agraveze până în astea mici, care unul după altul s-au declarat zonă roșie. Eu și fratele meu stăm în casă, fiindcă școala e închisă. Nu avem voie să ieșim și măsura asta de prevenție e deja foarte bună. Cine muncește din familia mea folosește mănuși și măști de unică folosință, gel dezinfectant de mâini și se ferește de locuri plublice. Încearcă cât mai mult să evite contactul cu ochii, nasul și gura, iar pe transporturile publice încearcă (acum e obligatoriu) să păstreze cât mai mare distanță. Nu mai avem voie să mergem la cumpărături împreună, fiindcă e obligatoriu să între doar o persoană atunci când alta iese din magazin. Sunt mulți din Diaspora, sunt mulți români, de exemplu, nu toți ne-am întors acasă și așa e pentru multe naționalități. Nu ne-am făcut provizii, fiindca mi se pare absurd să fugi să cumulezi mâncare și să-i lași pe alții care nu pot fugi ca tine fără nimic. Am făcut cumpărături cum am făcut-o până acuma, nimic exagerat, nu te lasă nimeni să mori de foame, iar cine e bolnav le duce mâncare acasă. Și pe lângă asta, dacă se concentrează lumea la un magazin cresc și șansele de contagiere.

Absolut nu ne-am gândit să ne întoarcem în România. Virusul ăsta e periculos și ca asistentă știu asta. Nu am de gând să îmi pun la risc familia, prietenii și țara doar pentru că mi-e frică. Tuturor ne este frică. Când dai de necaz vrei să fugi iar acasă unde te simți protejat. Și asta nu înțeleg ăia care nu sunt plecați. Dar nu e o soluție să pleci acasă, nu acum. Trebuie să-i ajutăm pe cei care au o sănătate mai dificilă, cum ar fi bunici (deși aici am avut decese de persoane de 38 de ani și un tânăr de 23, în stare foarte gravă). Mulți am rămas aici ca să ne ajutăm familiile de dincolo, sper să înțeleagă toată lumea asta, nu toți am fugit. Italia are spitale și din punct de vedere sanitar suntem la nivele destul de bune, dar problema cea mai mare e că sunt foarte mulți bolnavi și nu mai sunt locuri în spitale pentru toți, nu mai sunt aparate de respirat sau materiale necesare. China a trimis măști și aparate de respirat. Sperăm să nu mai fie cazuri, pentru că altfel nu știu unde o să aibă loc toate persoanele. Deși unde locuiesc eu avem un spital aproape din două în două commune. Celelalte țări ar trebui să fie în alertă și să facă mai bine față de cum am făcut noi. Să se pregătească mai repede și să fie pe fază populația, să respecte regulile, nu să subestimeze riscul” – a relatat Daniela.

Băimăreanca Ramona (29 de ani) locuiește de mai mulți ani în localitatea spaniolă Torrelavega, situată aproape de orașul Santander. Ramona ne spune că situația se înrăutățește de la o oră la alta. „La început am fost adepta teoriilor conspirației, conform cărora totul e o exagerare, o schemă de a reduce din populația de pe Terra. Nu mi-a fost frică la început, mai ales că în zona unde locuiesc nu se înregistraseră cazuri. Cu timpul, am văzut că situația devine din ce în ce mai critică. Cursele aeriene au fost anulate, în rest nu au fost restricții, inițial. Ulterior, s-a luat decizia să se închidă absolut tot. Într-o singură zi au fost depistate aproape 900 de persoane și au decedat 31. În câteva zile vor rămâne deschise doar magazinele alimentare și farmaciile. Devine tot mai înspăimântător ceea ce se întâmplă. Lumea își face stocuri de alimente. Magazinele sunt aproape goale” – a spus Ramona.

Daniel (30 de ani) este din Baia Mare, însă lucrează în construcții în centrul Parisului. „Avem mulți care sunt infectați, morți,  e o întreagă nebunie! Autobuzele, spre exemplu, nu mai circulă după ora 20.00. Nu e carantină, însă mulți poartă măști de protecție pe stradă. Se vorbește că ne-am afla în alertă de gradul trei, iar la gradul patru se închid granițele și nimeni nu intră și nu iese din țară. Se închid școlile, în unele zone chiar și circulația și se recomandă să se iasă cât mai puțin din casă. S-a spus, la un moment dat, că ar fi 12 morți numai în zona Parisului, însă poate se ascund și unele informații, tocmai pentru ca să nu se panicheze lumea. Și eu aș intra în panică în cazul în care ar fi depistat vreun caz în zona în care stau eu. Mască și dezinfectant am reușit să achiziționăm” – a povestit Daniel.

Cazuri numeroase s-au înregistrat și în Marea Britanie. Andra (27 de ani) s-a stabilit în zona Londrei. Ea spune că privește cu mare atenție strict canalele de informare credibile, întrucât fake news-urile și panica sunt la ordinea zilei peste tot pe mapamond. „Deocamdată aici e mai bine decât în altă parte. Cred că sunt unii care exagerează cu panica. Încerc să nu mă uit pe foarte multe surse de informare din Anglia. Eu mă informez de pe BBC despre cam tot ce se întâmplă în Londra. Intenționam să călătoresc săptămâna viitoare, voi vedea dacă mai este posibil acum” – a relatat Andra.

C.Ț., C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu