Share
Locul în care se agață harta-n cui: Stația meteo Sighetu Marmației este funcțională din 1955! Vezi istoria recordurilor climatologice din municipiu (FOTO)

Locul în care se agață harta-n cui: Stația meteo Sighetu Marmației este funcțională din 1955! Vezi istoria recordurilor climatologice din municipiu (FOTO)

Sighetu Marmației este, fără îndoială, capitala Maramureșului Istoric. Mulți spun că, atunci când în Baia Mare e soare, în Sighet e furtună, și invers. Ține de natură, prin fronturile atmosferice, să ne surprindă. Însă, nimeni nu poate să ia în derâdere informațiile meteorologice emise, zilnic, de meteoirologii de la Sighetu Marmației. Statisticile și indicii trimiși mai departe sunt vitali pentru veridicitatea prognozei de specialitate pentru regiunea Maramureș. Azi vă facem cunoscută, cu ajutorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord (CMRTN), stația meteo din Sighetu Marmației.

Descrierea fizico-geografică. Staţia Meteorologică Sighetu Marmatiei se află amplasată în Depresiunea Maramureşului în oraşul Sighetu Marmaţiei în apropierea graniţei cu Ucraina. Este o staţie de vale situată la confluenţa râurilor Iza şi Tisa

Poziţia actualã şi dotarea. Latitudine 47°56ʹ00ʺ, longitudine 23°54ʹ00ʺ, altitudine 275,4 m. Staţia Meteorologică Sighetu Marmaţiei funcţionează cu program de observaţii sinoptice de 8 de ore din 24 în zilele lucrătoare, aceste observaţii fiind efectuate de personal calificat cu experienţă în domeniu. Se efectuează observaţii vizuale asupra urmatorilor parametrii meteorologici: fenomene meteorologice, vizibilitate, nebulozitate totală şi parţială, genul norilor, depuneri de gheaţă.

Începând cu anul 2000 au intrat în dotare echipamente moderne de măsurare a parametrilor meteorologici şi anume o staţie automată care dispunea de senzori de măsurare a temperaturii aerului, umidităţii aerului, presiunii atmosferice, precipitaţiilor, direcţiei şi vitezei vântului. De menţionat că anterior acestei date măsurătorile se făceau cu aparatură clasică. Prin activitarea lor, angajaţii staţiei furnizează ansamblul de date necesar Administratiei Naţionale de Meteorologie în elaborare prognozelor şi studiilor ştiinţifice.

Repere istorice. Staţia Meteorologică Sighetu Marmaţiei intră în funcţiune în 20 decembrie 1955 când este mutată de la Vişeu de Sus. Apoi, în perioada 1966-1991 staţia a avut altă activitate.

Aceasta a fost de agrometeorologie, cu program de umiditatea solului, observaţii pomi fructiferi şi culturi agricole.

Recorduri climatologice.
Temperatura maximă: 39.4°C, înregistrată în data de 22 august 1992
Temperatura minimă: -32.2°C, înregistrată în data de 17 ianuarie 1964
Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în 24 de ore: 80.3 mm în 19 august 1968
Cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii: 231.2 mm în luna iulie 2008.

Cătă ȚINEGHE

Sursă informații și foto – ANM, prin CMRTN

Citește și

Meteorologie în inima Maramureșului: Stația de la Ocna Șugatag, una dintre cele mai vechi din țară. Anul acesta împlinește 159 de ani de activitate! (FOTO)

Măsurători în „polul frigului din Maramureș”: Stația meteo Târgu Lăpuș a împlinit anul acesta 33 de ani de activitate. Care sunt recordurile absolute înregistrate (FOTO)

În paza orașului: Istoria neștiută a Stației Meteo Baia Mare. Recordurile absolute ale vremii și vremurilor Maramureșului sunt aici (GALERIE FOTO)

Pe acoperișul Maramureșului: Istoria stației meteo de la Iezer, locul unde cerul se unește cu pământul. Care sunt recordurile absolute (GALERIE FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu