Share
Meteorologie în inima Maramureșului: Stația de la Ocna Șugatag, una dintre cele mai vechi din țară. Anul acesta împlinește 159 de ani de activitate! (FOTO)

Meteorologie în inima Maramureșului: Stația de la Ocna Șugatag, una dintre cele mai vechi din țară. Anul acesta împlinește 159 de ani de activitate! (FOTO)

Continuăm seria stațiilor meteo din Maramureș, cu ajutorul informațiilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord (CMRTN) din cadrul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM). Astăzi ajungem în inima Maramureșului, la Ocna Șugatag, pentru a vizita, în mod virtual, una dintre cele mai vechi stații meteo din țară. 

Stația meteorologicã Ocna Şugatag este o stație de deal și este amplasatã în Depresiunea Maramureşului, în partea de sud-est a acesteia, pe forma de relief piemont. Piemontul Ocna Şugatag este o prelungire a Piemontului Budeştilor, care face legãtura între Depresiunea Maramureşului şi Munții Gutâi (de origine vulcanicã). La sud de Ocna Şugatag, spre Munţii Gutâi apar: Dealul Dărasca, Dealul Pahan, Dealul Ștefãrei, Vârful Pietrosu. Staţia meteorologicã Ocna Şugatag (altitudine: 503 metri) se aflã în marginea de sud-est a satului Ocna Şugatag, la aproximativ 500 metri de centrul localitãţii, au explicat specialiștii.

Comuna omonimã s-a dezvoltat în sudul Depresiunii Maramureşului, intramontanã, la limita acesteia cu Munţii Gutâi. Depresiunea se caracterizeazã prin interfluvii rotunjite, cu un relief ce coboarã în trepte spre vãile râurilor care o strãbat. Staţia meteorologicã este situatã pe un astfel de interfluviu, la o altitudine relativã de aproximativ 100 m faţã de luncile râurilor Cosãu şi Mara. Cele mai apropiate obstacole de relief natural au puţin peste 1.000 metri altitudine maximã şi sunt situate înspre sud (culmile Munţilor Gutâi). Ocna Şugatag se gãseşte cam la jumãtatea distanţei dintre râurile Mara şi Cosãu. Valea Marei este cea mai mare şi se dezvoltã în vest piemontului, pe direcţia orientată de la sud-est la nord-vest, la contactul dintre piemontul Șugatagului cu piemontul Marei. Este o vale asimetricã, având versantul stâng abrupt, de pe care coboarã o serie de afluenţi repezi ca: Valea lui Ioan, Valea Sasului, Valea Rãchitei. Malul drept este coborât şi prezintã terase. Pe locul fostei saline, în urma prãbuşirii terenului au apãrut o serie de lacuri antropice și naturale, cum ar fi: Bãtrânul, Gaboi, Forzing etc care au proprietãţi terapeutice. Coordonatele geografice sunt atitudine 47º 46’ 37”, longitudine 23º 56’ 26”, altitudine: 503 metri.

Prima dotare cu aparatură meteorologică automată a fost în data de 19 octombrie 2002, stația fiind modernizată cu aparatură de ultimă generație pentru vânt (direcţie, vitezã, rafalã), presiune atmosfericã, cantitatea precipitaţiilor atmosferice, temperatura aerului, umezeala aerului și radiație globală în 28 august 2019. Statia are program complet de observaţii meteorologice efectuate de către personal calificat asupra următorilor parametri meteorologici: fenomenelor meteorologice, vizibilitãţii orizontale, nebulozitãţii totale şi parţiale, genului de nori, înălțimii bazei norilor, depunerilor de gheaţă, grosimii stratului de zăpadă, stării suprafeței solului. Aparatura este amplasată pe o platformă standard, împrejmuităși iluminată. Condiţiile de vizibilitate orizontalã maximã si minimã sunt dintre cele mai bune, datoritã amplasãrii pe piemontul Şugatagului. Pe laturile de nord, est, sud-est și sud platforma este complet degajatã.

Stația meteorologicã Ocna Şugatag efectueazã program sinoptic şi climatologic. Este inclusã în circuitul internaţional de date meteorologice. Staţiile meteorologice învecinate sunt Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Târgu Lãpuş şi Iezer. Clădirea stației, compusă din parter și etaj, are toate utilitățile, precum și grup electrogen în caz de avarii. Staţia Meteorologicã din Ocna Şugatag este printre cele mai vechi de pe teritoriul actual al României, începând cu anul 1861 funcţionând pe lângã salina din localitate, pe strada Salinei pânã în 15 noiembrie 1940. În perioada 1940-1960 noul amplasament a fost în curtea observatorului pe şoseaua Baia Mare – Sighetu Marmaţiei, pe strada Principalã nr. 56. Platforma era de dimensiuni reduse, fiind opturatã de clãdiri şi pomi fructiferi. Începand cu 4 august 1961 este mutatã în partea de est a localitãţii, lângã şoseaua ce duce la Cãlineşti, platforma fiind degajatã şi de dimensiuni standard. Ca urmare a extinderii perimetrului construibil, acest amplasament începe sã nu mai fie reprezentativ pe laturile vest, nord și sud-est, de aceea înainte de 16 aprilie 981 este mutatã pe amplasamentul actual, pe strada George Coşbuc nr. 16.

Începând cu 14 iunie 1999, staţia este în administrarea Apelelor Române RA și lucreazã cu program redus la 2 (douã) persoane cu urmãtoarele ore de observaţii: 05.00, 06.00, 07.00, 08.00, 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, respectiv 17.00, 18.00 UTC. Data de 27 decembrie 2001 reprezintã reintrarea staţiei la program complet de observații și in administrare de către ANM.

Valori absolute înregistrate: temperatura maximă a aerului este de 35.8℃ înregistrată în 25 august 2012 şi 23 iulie 1939; temperatura minimă a aerului este de -30.5℃ în 11 februarie 1929; cantitatea maximă de precipitaţii căzută în 24 ore este de 82.2 l/m2 în 4 octombrie 2003; cantitatea lunară maximă de precipitaţii este de 244.2 l/m2 în luna iulie 2004, conform informațiilor furnizate de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord din cadrul Agenției Naționale de Meteorologie.

Cătă ȚINEGHE

Informații – CMRTN/ANM

Foto – Oana Morozan, CMRTN/ANM

Citește și

Măsurători în „polul frigului din Maramureș”: Stația meteo Târgu Lăpuș a împlinit anul acesta 33 de ani de activitate. Care sunt recordurile absolute înregistrate (FOTO)

În paza orașului: Istoria neștiută a Stației Meteo Baia Mare. Recordurile absolute ale vremii și vremurilor Maramureșului sunt aici (GALERIE FOTO)

Pe acoperișul Maramureșului: Istoria stației meteo de la Iezer, locul unde cerul se unește cu pământul. Care sunt recordurile absolute (GALERIE FOTO)

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


  1. […] Meteorologie în inima Maramureșului: Stația de la Ocna Șugatag, una dintre cele mai vechi din ț… […]

Lasă un comentariu