Share
Măsurători în „polul frigului din Maramureș”: Stația meteo Târgu Lăpuș a împlinit anul acesta 33 de ani de activitate. Care sunt recordurile absolute înregistrate (FOTO)

Măsurători în „polul frigului din Maramureș”: Stația meteo Târgu Lăpuș a împlinit anul acesta 33 de ani de activitate. Care sunt recordurile absolute înregistrate (FOTO)

Continuăm seria stațiilor meteo din Maramureș, cu ajutorul informațiilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord (CMRTN) din cadrul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM). Astăzi, poposim în Târgu Lăpuș, cea mai sudică stație meteo dintre cele din județ. S-a vorbit, multă vreme că, în inima Țării Lăpușului, ar fi „polul frigului” din Maramureș. Recordurile absolute par să confirme asta, cel puțin din informațiile pe care le avem, până în prezent, de la ANM. Însă, dacă aici se înregistrează temperaturi scăzute iarna, nu înseamnă că verile nu sunt generoase din punct de vedere termic.

Staţia Meteorologică Târgu Lăpuş este situată pe Dealul Lighet, parte dintr-o depresiune intramontană orientată spre sud, care se sprijină la nord pe munţii vulcanici ai Ţibleşului, Lăpuşului şi Gutâiului şi se deschide la sud peste podişul Boiului şi culmea Breaza, spre valea Someşului şi masivul Preluca la vest, numită ,,Ţara Lăpuşului”.

Depresiunea Lapusului se află în bazinul mijlociu şi superior al râului Lăpuş, în spatele defileului săpat în Masivul Preluca, cu altitudinea maxima de 500 m şi se remarcă printr-un relief cu peisaje de un rar pitoresc, variat din punct de vedere morfologic şi complex în alcătuirea sa geologică. Este un ţinut de păduri, păşuni subalpine, fâneţe şi livezi, cu terenuri de cultură doar în partea de jos a văilor. Coordonatele geografice ale stației meteo sunt latitudine 47°26ꞌ , longitudine 26°52ꞌ , altitudine 363 metri, conform Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord.

Staţia Meteorologică Târgu Lăpuş funcţionează în program de observaţii 20 de ore din 24, aceste observaţii fiind efectuate de personal calificat cu experienţă în domeniu, conform sursei citate. Se efectuează observaţii vizuale asupra următorilor parametrii: fenomene meteorologice, vizibilitate, nebulozitate totală şi parţială, genul norilor, depuneri de gheaţă. Începând din anul 2002 au intrat în dotare echipamente moderne de măsurare a parametrilor meteorologici şi anume o staţie automată care dispunea de senzori de măsurare a temperaturii aerului, umidităţii, presiunii atmosferice, precipitaţiilor, direcţiei şi vitezei vântului.

Din anul 2016 au intrat în dotare echipamente de ultimă generaţie capabile să măsoare mai mulţi parametri, printre care se pot aminti radiaţia globală, temperatura suprafeţei solului dar şi temperaturi ale solului în adâncime, până la 100 cm. Aparatura este amplasată pe o platformă standard, împrejmuită și iluminată. Prin activitarea lor, angajaţii staţiei furnizează ansamblul de date necesar Administratiei Naţionale de Meteorologie în elaborarea prognozelor şi studiilor ştiinţifice. În anul 1988 la 1 Decembrie , stația s-a mutat în noua clădire: „Baraca Lila 4C „ realizată din panouri de PAL.

Staţia Meteorologică Târgu Lăpuş şi-a început activitatea în 1 iunie 1987 cu program climatologic şi sinoptic complet. Ȋn intervalele 01.09.1974 – 01.04.1991, 01.07.1993 – 01.08.1998 s-au efectuat observaţii şi măsurători agrometeorologice pentru culturile de pomi fructiferi, grâu, porumb și cartofi. Între anii 1987 și 1997 transmisiile s-au făcut prin telefon fix, între 1997 și 1999 prin radiotelefon, între 1999 și 2016 prin telefon mobil.

Recorduri climatologice ale stației meteo Târgu Lăpuș sunt următoarele!
Temperatura maximă: 36.7°C, înregistrată în data de 25 august 2012
Temperatura minimă: -32.4°C, înregistrată în data de 31 ianuarie 1987
Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în 24 de ore: 99.0 mm în 21 septembrie 2014
Cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii: 235.7 mm în luna iunie 1974.

Cătă ȚINEGHE

Informații și foto – CMRTN/ ANM

Citește și

În paza orașului: Istoria neștiută a Stației Meteo Baia Mare. Recordurile absolute ale vremii și vremurilor Maramureșului sunt aici (GALERIE FOTO)

Pe acoperișul Maramureșului: Istoria stației meteo de la Iezer, locul unde cerul se unește cu pământul. Care sunt recordurile absolute (GALERIE FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


  1. […] Măsurători în „polul frigului din Maramureș”: Stația meteo Târgu Lăpuș a împlin… […]

Lasă un comentariu