Share
Lăcașuri sfinte vechi din Maramureș: biserica de lemn din Poiana Botizii

Lăcașuri sfinte vechi din Maramureș: biserica de lemn din Poiana Botizii

Tradiția spune că satul Poiana Botizii a fost așezat mai jos de locul în care se află astăzi. Mai târziu s-a mutat pe locul actual.

În anul 1809 au început lucrările de construire a bisericii, care a primit hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Construcția a fost ridicată pe o perioadă de zece ani, astfel în 1819, lucrările s-au încheiat, iar lăcașul de cult a fost sfințit. Din alte surse aflăm că biserica ar fi fost sfințită abia în anul 1836. În anul 1920, acesteia i s-a adăugat o tindă iar interiorul a fost pictat in anul 1906.
Biserica a fost consolidată în anul 1970 iar patru ani mai târziu s-a reușit introducerea curentului electric.
Așezământul a fost construit pe.o colină, din lemn de stejar cu tălpile așezate pe o temelie de piatră, după un plan de tip navă.Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică. Grinzile de sus formează console pe care se sprijină acoperișul în patru ape, învelit cu draniță.La mijlocul acoperișului se ridică turnul format dintr-o mică secțiune, căptușită cu scânduri.

Satul Poiana Botizii este așezat la poalele Munților Țibleș, între vârful Perșa și vârful Secatura, la nord-est de localitatea Lăpuș și la 24 km de orașul Târgu Lăpuș.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu