Share
7 orașe din Maramureș nu vor internet gratuit

7 orașe din Maramureș nu vor internet gratuit

Prin proiectul WiFi4UE, Comisia Europeană dorește să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice precum parcuri, piețe și clădiri publice, biblioteci, muzee și centre de sănătate, în peste 10.000 de localităţi din Europa. Bugetul alocat inițiativei WiFi4EU este de 120 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019. Acesta este utilizat pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generație în principalele centre de interes public.

Unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) interesate li se acordă, pe baza principiului „primul venit, primul servit”, cupoane valorice Wifi4EU în sumă fixă de 15.000 de euro. UAT-urile care primesc un cupon valoric vor selecta centrele de interes public în care urmează să fie instalate punctele de acces la internet. De asemenea, ele vor putea utiliza cuponul pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare. Însă au și obligații: să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Dintre UAT-urile  eligibile din Maramureș, doar 38 erau înscrise pentru obținerea finanțării: Ardusat, Ariniş, Bicaz, Baia Mare, Baia Sprie, Bogdan Vodă, Borşa, Botiza, Cavnic, Câmpulung la Tisa, Cerneşti, Cicârlău, Coltău, Coroieni, Deseşti, , Farcaşa, Giuleşti, Groşi, Ieud, Lăpuş, Mireşu Mare, Moisei, Ocna Şugatag,  Cavnic, Petrova, Poienile de Sub Munte, Recea, Remetea Chioarului, Remeți, Repedea, Rozavlea, Ruscova, Săpânţa, Sarasău, Sighetu Marmației, Strâmtura, Şomcuta Mare, Vișeu de Jos.

Surprinzător, 7 dintre orașele eligibile încă nu s-au înscris: Dragomirești, Săliștea de Sus, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni și Vișeu de Sus. E adevărat că o mai pot face până în 15 mai, dar din cauza principiului ”primul venit, primul servit”, sunt șanse foarte mici de a mai prinde cuponul valoric. Într-o primă etapă, 1.000 de localitați din UE vor primi finanțare, iar Comisia va asigura un echilibru geografic, fiecare țară participantă primind cel puțin 15 bonuri valorice  În 2018 şi 2019, vor mai fi patru sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. Următoarea sesiune de proiecte va fi lansată la 15.05.2018, ora 13:00 (ora Europei Centrale).


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Publicat în:

1 Comentariu în această postare

  1. Acum nu tot taranul stie ce e internetul iar unii edili sunt mai prosti ca Mos Gerila,orasele lor sunt total subdezvoltate iar principalii lor votantii au fost si vor fi boschetarii si asistatii sociali.La boschetari nu le trebuie internet,doar niste aurolac la reducere.

    Răspunde

Lasă un comentariu