Adriana Diaconu, profesoara care timp de 34 de ani a pregătit mii de copii ce au obținut aproximativ 2500 de premii și trofee - 10 minute în urmă
Cupa României: CS Minaur Baia Mare va întâlni SCM Universitatea Craiova în deplasare - 56 minute în urmă
Pas decisiv pe scena politică: PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale - 60 minute în urmă
În Copalnic Mănăștur se organizează „Joc cu coșarcă” - 3 ore în urmă
Dialog strategic pentru viitorul industriei auto europene - 4 ore în urmă
Aducere aminte: Câșlegile de iarnă reprezentau cea mai favorabilă perioadă din an pentru organizarea nunților - 4 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Română Vișeu – Valea Râului a găzduit un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
Caz de pestă porcină africană confirmat în Tămaia; Ce trebuie să știe locuitorii comunei - 4 ore în urmă
Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 6 ore în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 8 ore în urmă
Alertă CERT-RO: Nu deschideți link-uri primite pe Facebook Messenger, cu mesajul „Apari în acest video” sau „Seamănă cu tine”
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a emis o alertă prin care avertizează asupra răspândirii unui link malițios prin intermediul serviciului Facebook Messenger. Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware. Iată mesajul alertei CERT-RO!
Atenție, pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât și în engleză. Echipa CERT-RO a publicat săptămâna trecută o avertizare: https://www.facebook.com/CERT.RO/posts/4381337381930615.
Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.
De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor. În plus, de cele mai multe ori accesarea link-ului redirecționează victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice, inclusiv #spyware, #adware sau chiar #ransomware. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.
Recomandări
Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul ‘seamănă cu tine’, este puternic indicat să NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandăm să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:
– efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
– verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
– verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.
C.Ț.