Share
Incompetență sau delăsare?: Cartierul Săsar din Baia Mare, lăsat de izbeliște. Zero locuri noi de parcare, zero trotuare libere pentru pietoni (GALERIE FOTO)

Incompetență sau delăsare?: Cartierul Săsar din Baia Mare, lăsat de izbeliște. Zero locuri noi de parcare, zero trotuare libere pentru pietoni (GALERIE FOTO)

În timp ce Clujul face parcări supraetajate, Baia Mare încă visează la ele. În timp ce administrațiile locale serioase din țară amenajează locuri de parcare noi pentru cetățeni, în contextul creșterii normale a parcului auto, în Baia Mare, de ceva timp, timpul pare a se fi oprit în loc.

În cartierul Săsar, cel mai extins ca suprafață din municipiului Baia Mare, sunt unele zone efectiv sufocate de autoturisme. Din cauza lipsei locurilor de parcare, șoferii au ajuns să le parcheze pe unde prind un loc liber.

“Când s-au amenajat parcările astea în triunghi (n.red. – intersecții Cantemir-Porumescu, Odobescu-Enescu, spre exemplu), cei care au făcut asta au avut un gând bun. Nici să nu închidă traficul cu mașinile parcate, dar și ca oamenii să aibă unde să le și lase. În ultimii ani, s-a mărit așa mult numărul de mașini încât efectiv nu mai ai loc nici să mai arunci un ac. Unii se cred șefi pe locul de parcare, deși nu e normal, dar cumva îi înțelegi pe oameni. Însă, nu mi se pare normal ca primăria să nu se gândească la faptul că e nevoie de locuri noi de parcare. Unde să își mai lase omul mașina?”, se întreabă Nelu P.

Pe strada Ciprian Porumbescu, de pildă, se circulă greu. Dar greu de tot. Mai ales în orele de vârf, respectiv atunci când oamenii pleacă la muncă ori se întorc. Furnicarul e asigurat. Riveranii nu mai au loc de parcare, așa că și le lasă pe trotuar. Evident, cei dezavantajați sunt pietonii, nevoiți să se strecoare între garduri și mașini ori să circule efectiv pe stradă.

“Ca mămică, ce își plimbă copilul cu căruciorul în aer liber, pe unde pot să circul? Pe trotuar sigur nu, că nu am loc de atâtea mașini, însă, pe de altă parte, nici nu pot să îi condamn pe proprietarii de mașini, că efectiv nu au unde să și le lase. Nu e ca și cum ar avea cu toții garaje. Și atunci ce facem? Circulăm pe stradă. Asta până când nu ne claxonează careva să ne tragem la o parte. Câteodată am senzația că ne-au uitat cei care ne conduc în privința asta”, a spus Marta L.

O situație atipică se află la intersecția între străzile Alexandru Odobescu și George Enescu. Autoritățile au închis triungiul la un capăt, reducând, în fapt, numărul de mașini care pot fi parcate. Unde mai pui că intervenția ambulanțelor ori a autospecialelor de urgență este vădit zădărnicită. La doi pași, o intervenție în asfalt. Semnalizată, ce-i drept, însă care încurcă șoferii.

În contextul pandemiei COVID-19, nimeni nu știe, cu precizie, în ce măsură este anul 2020 unul electoral. Însă, este cert un lucru. Faptul că autoritățile băimărene au obligația de a interveni pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor. Ori, în condițiile în care nici pietonii, nici conducătorii auto nu au viață bună în lipsa unor reacții ale autorităților, nu vedem cum viața locuitorilor poate fi mai bună. Oferim și o soluție autorităților locale. Sunt multe spații care și-au pierdut noțiunea de verde de mult. Ele ar putea fi amenajate, decent, ca spații de parcare. Însă, cine să o facă dacă nu primăria? Și că tot vorbeam de nepăsare. În zona Albina, Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Baia Mare a uitat să mai intervină. Vegetația a crescut la nivel de junglă. Însă, asta este, deja, altă poveste!

Vom reveni cu detalii!

DirectMM.ro

1 Comentariu în această postare

  1. Maier Viorel

    Eu cred că totul se va „rezolva” în campania electorala de dinainte de alegeri. Ce va fi după alegeri, urmează să vedem.

    Răspunde

Lasă un comentariu