Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral din calcopirită și cuarț, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral din calcopirită și cuarț, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din calcopirită și cuarț. Specialiștii au explicat și ce este calcopirita.

Calcopirita (CuFeS₂) – este o sulfură de cupru și fier, cea mai importantă sursă de obținere a cuprului metalic, cu extrem de multe utilizări, precum producerea cablurilor electrice, a conductelor sau diferitelor tipuri de aliaje. De obicei se prezintă în mase compacte și destul de rar sub forma unor cristale larg dezvoltate, precum cele de la minele Baia Sprie și Cavnic. În piesa din imagine se remarcă cristalele galbene de calcopirită, cu luciu metalic, în contrast cu cristalele incolore de cuarț, cu luciu sticlos, au explicat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 29/20/4 cm
Proveniență: Mina Baia Sprie, Maramureș, România
Expunere: Viena (Austria, 1982); Franţa (1995 – 1997); Schonau (Germania, 2001); Galaţi (2004); Botoşani, Dorohoi (2005); Ungaria (2006 – 2007); Expoziția permanentă
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu