Share
Exclusiv: Mărturia unei foste jurnaliste în Baia Mare, vindecate de COVID-19: “Chiar și după patru luni, mirosul nu mi-a revenit în totalitate”

Exclusiv: Mărturia unei foste jurnaliste în Baia Mare, vindecate de COVID-19: “Chiar și după patru luni, mirosul nu mi-a revenit în totalitate”

Multă vreme, mulți români au motivat faptul că sunt coronasceptici întrucât nu cunosc nicio persoană infectată cu COVID-19. Desigur, nici infectați cu Ebola nu au cunoscut, însă nu au pus la îndoială existența bolii. Ei bine, acum, din nefericire, numărul mare de pacienți care au trecut sau trec prin “furcile caudine” ale noului coronavirus ar putea restrânge mult aria de cunoaștere a unui eventual suferind.

Pe lângă maramureșenii infectați cu COVID-19, care îngroașă zilnic statisticile oficiale furnizate de autorități, sunt situații de cunoscuți de-ai noștri, din județul nostru, care s-au îmbolnăvit în alte țări. Este și cazul fostei noastre colege de breaslă, jurnalista Lavinia Chiș (Săbăciag). Aceasta s-a stabilit de mai mulți ani în Belgia.

Aceasta a fost bolnavă de COVID-19 în luna aprilie și chiar și acum se resimte după acea perioadă. “A fost în perioada de lock down, când încă nu se știau atât de multe despre virus. Stăteam acasă, munceam acasă, doar atât, cât mergeam până la magazin. Nu am idee de unde m-am infectat. Totul a început într-o zi, când ne aflam cu toții, în bucătărie, și am vrut să pun supă într-o farfurie. Am amețit și am așezat farfuria invers pe masă. Am mai avut câteva episoade în care stăteam pe scaun și îmi pierdeam echilibrul. După două zile de la episodul cu farfuria, au debutat simptomele deja cunoscute. M-am trezit, într-o dimineață, cu o tuse incontrolabilă. Tușeam și efectiv nu aveam aer. Prima dată nu am reușit să mă opresc timp de 30 de minute. Nu puteam nici măcar să vorbesc. Atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, însă nu făcut neaparat legătura cum că ar fi COVID-19. Povestea cu pandemia era la început și încă nu se știau multe simptome. Apoi mi-am dat seama că nu am gust și miros. În plus, am început să am niște dureri de cap îngrozitoare. Timp de vreo două săptămâni, durerea nu a trecut. Mă trezeam cu aceeași durere de cap cu care mă culcam. În schimb, nu am făcut febră și nu am avut dureri în gât, dar aveam nasul înfundat”, a relatat, pentru DirectMM.ro, Lavinia.

Maramureșeanca povestește că a doua zi de la debutul acelei tuse incontrolabile a mers la medic. “Înainte de a merge la medic, tocmai veniseră părinții la mine. Mama mea a început să aibă aceleași simptome ca și mine. Ea s-a simțit chiar mai rău, timp de două zile nici măcar nu s-a putut ridica din pat. Pentru că a fost începutul pandemiei, nu se făceau teste decât la cei care erau în stare foarte gravă la spital. Medicul mi-a confirmat că în proporție de 90% am COVID-19, însă nu pot fi testată, nici eu, nici mama mea, pentru că nu eram cazuri atât de grave. Însă, spre exemplu, tatăl meu nu a avut niciun simptom, poate a fost asimptomatic sau poate că nu s-a molipsit. Am primit tratament paracetamol, vitamina C și un sirop de tuse și ni s-a sugerat să mergem la spital în caz că avem probleme de respirație mai mari. Efectiv mă durea carnea pe mine, nu aveam putere să fac nimic și nu aveam miros și gust. Gustul l-am recuperat destul de repede, însă mirosul abia după mai bine de o lună. Nici acum nu l-am recuperat în totalitate. Făceam frecvent teste cu diluant, oțet și alte substanțe foarte tari și tot nimic. Soțul meu și băiatul meu nu s-au îmbolnăvit. Oricum, pentru a-i proteja, purtam permanent masca și mănușile, pentru a evita să îi infectez. Deci, ca și o sinteză, în primele zile, au fost simptome mai ușoare, apoi au urmat 4-5 zile în care am avut o stare generală de rău, iar apoi, treptat, cu fiecare zi, mi-am revenit”, a relatat Lavinia.

Acum, după patru luni, s-a îmbolnăvit soțul Laviniei. “Este pozitiv. Am fost obligată atât eu, cât și copilul, să ne testăm, iar noi am ieșit negativ. Între timp, s-a schimbat complet procedura. Însă, soțul meu are febră, frisoane, pe lângă celelalte simptome pe care le-am avut și eu, deci la el se manifestă altfel boala. Acum, pare să fie mai bine și el. Suntem, oricum, cu toții în carantină acum, până în weekend. Nu am idee dacă mi-am construit o imunitate sau mă pot oricând infecta din nou. Nimeni nu știe cu exactitate. În Belgia, în prezent, cei aflați în stare gravă sunt tratați în spitale, iar cei cu simptome mai ușoare stau acasă, în izolare. Se apelează la conștiința oamenilor”, a explicat Lavinia.

În ceea ce privește celebra chestiune din România, “nu cunosc pe nimeni infectat, virusul nu există”, nu funcționează. “Știu cazuri, iar personal, pe lângă noi trei din familie, mai cunosc încă cinci cazuri de persoane care au primit rezultat pozitiv”, a spus maramureșeanca stabilită în Belgia și care s-a vindecat de COVID-19.

Lavinia spune că în Belgia pandemia este luată extrem de în serios și susține ideea că trebuie să fim precauți. Încă nu știm totul despre acest nou coronavirus. “Nu sunt neaparat în măsură să dau sfaturi, dar mi-aș dori ca românii să fie luminați la minte și să înțeleagă gravitatea acestei pandemii. Situația în care suntem azi este generată tot de noi, oamenii”, a conchis Lavinia.

Cătă ȚINEGHE

1 Comentariu în această postare

  1. Da,o cred.

    Răspunde

Lasă un comentariu