Share
Bună ziua, domnule castor!: Un simpatic exemplar a fost surprins scăldându-se în apele râului Vișeu, în comuna Moisei (VIDEO)

Bună ziua, domnule castor!: Un simpatic exemplar a fost surprins scăldându-se în apele râului Vișeu, în comuna Moisei (VIDEO)

Apariție rară, zilele acestea, pe râul Vișeu. Un minunat și simpatic exemplar de castor a fost filmat în comuna Moisei, analizând, cu atenție, mediul înconjurător și scăldându-se în apă.

„Aceste animale au reapărut în România după anul 2000. În urmă cu două secole, castorii erau printre cele mai vânate pentru blană şi carne, astfel că a dispărut complet din România, ultima atestare documentară a existenţei castorului fiind din 1824”, a scris Vasile Ivașcu, maramureșeanul care a postat imaginile. Vezi Video AICI!.

Cu toate că este o apariție inedită, nu este prima de acest fel, în Maramureș, din ultima vreme. În vara anului trecut, mai exact în luna iulie, un castor adorabil și-a făcut simțită prezența în râul Săsar, foarte aproape de Podul Viilor, în zona Centrului Vechi al municipiului Baia Mare. Oaspetele sosit a dovedit că râul Săsar prinde tot mai multă viață. Micuțul castor a devenit o mică vedetă, fiind admirat de băimărenii care au trecut prin zonă cum se avânta, de pe pietre, în cursul de apă.

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice din America de Nord, înrudite cu brebii din Europa. În prezent, castorii și brebii reprezintă două cele mai mari specii de rozătoare. Așadar, în realitate, micuțele rozătoare surprinse în Maramureș ar putea fi, cel mai probabil, de fapt, brebi. Castorii și brebii sunt considerați extrem de inteligenți. Sunt numiți ingineri ai regnului animal, pentru că sunt capabili să realizeze niște construcții minunate. Sunt, de fapt, rozătoare care nu consumă niciun fel de carne, doar frunze de arbori, rădăcini, scoarță, muguri sau flori. Uneori, cară pietre și pământ, cu care își consolidează lucrările, mici lacuri, baraje. De obicei, castorii trăiesc în colonii, iar perechile nu se despart niciodată. Așadar, există posibilitatea să fie mai mulți, doar că nu s-au expus, încă, oamenilor.

C.Ț.

Foto – public domain

Citește și

Bună ziua, domnule castor!: Un adorabil exemplar a ajuns în râul Săsar, lângă Podul Viilor din Baia Mare (VIDEO ȘI FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu