Share
Carantina totală se respectă și nu prea în Maramureș; Totul depinde de la localitate la localitate și de la caz la caz (GALERIE FOTO)

Carantina totală se respectă și nu prea în Maramureș; Totul depinde de la localitate la localitate și de la caz la caz (GALERIE FOTO)

Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020 impune un set de reguli cât se poate de clare pentru cetățeni. Nu e loc de tocmeală în contextul pandemiei de COVID-19 care face ravagii pe întreg mapamondul.

În Baia Mare, sunt intervale orare când lumea circulă pentru a-și reface stocurile de alimente și medicamente. În multe situații, la cozile la spațiile comerciale, se păstrează distanța regulamentară de 1,5 metri, tocmai pentru a nu răspândi coronavirusul.

Sunt și persoane care fac notă discordantă. În preajma aglomerărilor de spații comerciale, unii par a nu fi, încă, suficient de conștienți de pericol și consideră că precauția este opțională. O problemă o constituie cerșetorii, care nu numai că nu țin cont de regula de a nu circula în grupuri, dar pentru aceștia Ordonanța Militară, cel mai probabil, e o necunoscută. La fel și în Sighetu Marmației. În prima parte e vânzoleală, după care se așterne liniștea. Nici Târgu Lăpuș nu face notă discordantă. În Borșa, acolo unde sunt deja confirmate cazuri, se trag numeroase semnale de alarmă conform cărora mulți localnici nu se pot abține să nu iasă din case. Unii dintre ei, pentru stocurile de alimente. S-au făcut și glume că „borșenii ies din casă pentru a vedea… cine nu stă în casă”.

În schimb, un exemplu pozitiv vine de la Moisei. La orele serii, un cititor DirectMM.ro care se întorcea de la muncă ne-a împărtășit informația că pe străzile din comună nu a văzut țipenie de om, semn că oamenii au înțeles că nu e de joacă. Nici pe timpul zilei nu se înghesuie oamenii să iasă din gospodării, ceea ce este un lucru bun pentru întreaga comunitate și ar trebui să fie un exemplu și pentru alți membri ai comunităților locale (vezi galerie foto). Numai în acest fel coronavirusul va sta departe de noi. Vom reveni și cu alte exemple pozitive sau negative. Tot așa, după caz.

Reamintim faptul că circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă cu excepția mersului la muncă, lacumpărături, vizite la medic, însoțirea copilului minor, bolnav, ajutorarea vârstnicilor, deces înfamilie. Alte excepții admise: sport individual, plimbarea animalului de companie, donarea desânge, voluntariat, efectuarea muncii agricole sau comercializare de produse alimentare.

Vârstnicii care au împlinit 65 de ani pot părăsi locuința numai între orele 11:00 – 13:00pentru: cumpărături, vizite urgente la medic, însoțirea copiilor, ajutorarea vârstnicilor,persoanelor cu dizabilități, deces în familie, sport sau plimbarea animalelor de companie.

Cei peste 65 de ani pot părăsi locuința în afara intervalului stabilit, pentru a merge lamuncă sau activități agricole. Toți cei care părăsesc locuința trebuie să aibă asupra lor și să prezinte autorităților celpuțin unul dintre aceste documente: legitimație de serviciu, adeverință eliberată de angajator saudeclarație pe proprie răspundere. Acestea pot fi pe telefon sau tabletă.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu