Florica Bud – vocea literară a Maramureșului – a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Accident cu un rănit în Rona de Sus - 7 ore în urmă
Paula Andreica a obținut premiul I la Festivalul-concurs regional de interpretare vocală „Porolissum” - 8 ore în urmă
Eliberarea cărților electronice de identitate se poate solicita de acum și în Sighet - 9 ore în urmă
O femeie însărcinată a fost ucisă de partenerul care a refuzat să accepte despărțirea - 10 ore în urmă
Bogdan Ivan a anunțat că România devine noul arsenal al Europei - 10 ore în urmă
Un tânăr s-a oprit cu mașina în albia râului Mara. Avea peste 1 mg/l alcool pur în aerul expirat - 11 ore în urmă
Tineri maramureșeni, visați la propria casă? - 11 ore în urmă
Muzeul Satului din Baia Mare a găzduit activitatea „Eminescu – poet național și lumea satului românesc tradițional” - 12 ore în urmă
Sportivi din cadrul A.C.S. Athletic Târgu Lăpuș, pe podium la Campionatele Naționale Masters de Cross- country 8km - 13 ore în urmă
Sunteți invitați la vernisajul expoziției de artă fotografică „Tradiţia Mărțișorului în Maramureș”
Luni, 19 februarie, de la ora 17.00, Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare va găzdui vernisajul expoziției personale de artă fotografică „Tradiţia Mărţişorului în Maramureş”, autor Tudorel Ilie.
Expoziția îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de tradiţii populare din ţară şi din străinătate practicile culturale asociate zilei de 1 martie din Maramureş. În zona Maramureşului se mai păstrează încă cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România, ca un adevărat „muzeu viu” al tradiţiilor strămoşeşti.
Expoziția este o parte componentă a proiectului cultural fotografic „Zestrea Vie Românească”, care promovează cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional românesc, unele fiind incluse pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO din România. Proiectul cultural al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei româneşti din Europa şi din lume fiind expus în muzee şi alte centre culturale. Până în prezent expoziţia a fost expusă în regiunile istorice Maramureş, Transilvania şi Muntenia.
Obiectivul expoziţiei de artă fotografică „Tradiţia Mărţişorului în Maramureş” este să facă cunoscute publicului larg datinile şi obiceiurile din Ţara Maramureşului prin care locuitorii satelor sărbătoresc tradiţional renaşterea naturii şi venirea primăverii.
Fotografiile din expoziţie surprind scene din „şezătoare” şi mai ales modul în care sunt confecţionate aceste „marţişoare arhaice” în atmosfera unei camere tradiţionale din satul Budeşti, aşa cum era şi în vremea moşilor şi strămoşilor noştri, informează artistul fotograf Tudorel Ilie.