Share
Apele Române: Sancțiune în valoare de 120.000 de lei pentru firma responsabilă de poluarea râurilor Băița, Lăpuș și Someș

Apele Române: Sancțiune în valoare de 120.000 de lei pentru firma responsabilă de poluarea râurilor Băița, Lăpuș și Someș

Sancțiune în cazul poluării cu ape de mină provenite de la galeria Câmpurele. La mijlocul lunii februarie, apele neepurate de societatea comercială responsabilă să facă acest lucru au ajuns în râul Băița și, mai departe, în Lăpuș și Someș, până în Ungaria.

Ca urmare a acestui incident, inspectorii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au sancționat societatea comercială SC Explo Mining COAL SRL, înregistrată în județul Timiș, cu amendă contravențională, în valoare de 120.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii Apelor, cu modificările şi completările ulterioare.

„Sancțiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roșie. În data de 17 februarie 2021, acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș. Totodată, societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării, care sunt prevăzute în Planul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale.

Acesta este parte integrantă din documentația tehnică care a stat la baza obținerii autorizației de gospodărire a apelor. Amenda a fost aplicată conform principiului ”Poluatorul plătește”, în urma controlului la fața locului și pe baza analizelor efectuate, care au evidențiat depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate. Specialiștii instituției noastre monitorizează calitatea apelor și rămân vigilenți în urmărirea respectării legislației în vigoare”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.

DirectMM.ro

Citește și

Romeo Dobocan – consilier județean, la concret despre situația apelor de mină neepurate din Maramureș (VIDEO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu