O femeie a murit în urma unui incendiu izbucnit la o casă din Mireșu Mare - 12 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 10 decembrie - 12 ore în urmă
Penitenciarul Baia Mare are un nou director adjunct - 14 ore în urmă
Performanță: Elevul sighetean Raul Alexandru Covrig, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Thailanda - 14 ore în urmă
Peste 100 de bătrâni singuri și familii numeroase din Maramureșul Voievodal au primit daruri în cadrul campaniei filantropice „La căsuța unde-i neaua până-n tindă” - 14 ore în urmă
Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei - 16 ore în urmă
Încrederea în sine și combaterea bullying-ului: Conferință educațională la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare - 17 ore în urmă
Concert de colinde susținut de Năstăcuța Iuga în Parohia „Înălțarea Domnului” din Baia Mare - 17 ore în urmă
Tot mai puțini cumpărători la Târgurile de Crăciun - 17 ore în urmă
Vâltoarea, „mașina de spălat” din mijlocul naturii - 17 ore în urmă
File din istoria mare!: În județul Maramureș Baia Mare există clar un mare obiectiv energetic!. Povestea Barajului, făcut la Firiza, explicată pe scurt! (FOTO)
File din istoria mare! În județul Maramureș Baia Mare există clar un mare obiectiv energetic! Povestea Barajului făcut la Firiza explicată chiar aici pe scurt!
Situată pe râul Firiza, lucrarea a fost proiectată în anii 1958-1959-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).
Conform ABAST, acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională.
„Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă. De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune. Nu în ultimul rând, Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval. Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă”, arată reprezentanții ABAST.
La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. „Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca 200.000 metri cubi şi are folosinţă principală alimentarea cu apă. Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în siguranță de peste 55 de ani de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa”, ,mai arată reprezentanții instituției.
C.Ț.