19 decembrie 2013 – La Baia Mare fost inaugurat Atelierul Memorial Gheza Vida - 6 ore în urmă
Două intervenții ale salvamontiștilor maramureșeni în ultimele 24 de ore - 9 ore în urmă
Moș Crăciun, pompierii și dilema de la ISU - 10 ore în urmă
România achită o datorie veche de peste 30 de ani către Statele Unite - 10 ore în urmă
Daruri de la jandarmi pentru copiii unei case de tip familial din Baia Mare - 11 ore în urmă
Jandarmii în vizită la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Baia Mare - 12 ore în urmă
Revoluția Română, 18 decembrie 1989, Timișoara: Ziua tinerilor secerați de gloanțe pe treptele Catedralei - 13 ore în urmă
CS Minaur joacă în deplasare ultimul meci din acest an - 13 ore în urmă
Dansatorii maramureșeni Luca Mădăras Aluaș – Hannah Gomboș, pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Național de Clase al României şi la Cupa Mystic - 13 ore în urmă
„Colindăm în Țara Codrului”: Spectacol de colinde la Asuaju de Sus - 14 ore în urmă
Aducere aminte: „Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce”
Astăzi, 15 martie, a început Postul Paștelui. Bătrânii maramureșeni povestesc cum era pe vremuri la începutul acestei perioade și ce se întâmpla cu vasele care se foloseau la mâncare în restul anului.
„Când o intrat postu’, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post: tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri” (Parasca Făt).
„Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână şi leşie. Se curăţă toate vasele, după care acestea se aşază în pari să se zdicească (Ileana Drăguș, Oncești).
„Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce” (Maria Pop, Groșii Țibleșului).
Aceste mărturii sunt consemnate în Memoria Ethnologica, Corina Isabella Csiszár.
















