Share
Vechi obiceiuri din post, în Țara Chioarului, după ce se încheia sezonul șezătorilor

Vechi obiceiuri din post, în Țara Chioarului, după ce se încheia sezonul șezătorilor

Etnologii de la Centrul Județean pentru Conserevarea și Promovarea Culturii Tradiționae „Liviu Borlan” Maramureș arată pe pagina lor de social media cum se petreceau lucrurile în Postul Paștelui, odată ce sezonul șezătorilor se încheia.

„Cu toate că vremea șezătorilor de odinioară se încheia la începutul Postului Mare lucru nici atunci și nici acum nu încetează. Cămeșile noi pentru Paști ori fundurile pentru coșerci se pregăteau cu precădere în perioada Postului Mare de către fiecare femeie în propria gospodăriei mai pe ascuns, ori în cercuri mai restranse, pentru a avea modele unicat”, arată Denisa Țicală în textul publicat.

„Femeile coseau cu mare drag, recunoștință și respect pentru tradiție și portul străbun. S-a cusut, croșetat, tors, împletit și apoi s-a povestit la lumina slabă a lompașului. De la Joimăniță și Marțole la povestea Socului, copacul blestemat a locului. În comunitatea lor, se crede că în rădăcina socului își are locașul însuși necuratul și din acest motiv nu este bine să îi scoți rădăcina din pământ chiar dacă îl tai. Acela care îndraznește să-i tulbure locașul este blestemat să-și piardă un membru din familie sau un apropiat fapt ce s-a și întamplat relatându-ne întlâmpări din memoria colectivă”, mai arată autoarea.

Tot cu această ocazie sunt felicitați organizatorii pentru implicarea și reușita lor în evenimentul „Memoria unui loc numit Acasă”, care a avut loc la finele săptămânii trecute la Bozânta Mare.

„Felicitări doamnei Mirela Badea și ceilalți co-organizatorii dar și implicarea gazdelor care au pregătit cele mai gustoase bucate tradiționale de post, iar părintele împreună cu localnicii ne-au dus mai aproape de Dumnezeu prin pricesnele și cântările specifice acestei perioade”.

Foto: Sorin Suiogan

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu