Winter Tour la Borșa; Se anunță un weekend cu distracție - 12 minute în urmă
Jubileul artiștilor la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare; Sunteți invitați să admirați expoziția „De-spre credință” - 42 minute în urmă
Final de mandat la Cotroceni - 12 ore în urmă
Situația gripei în Maramureș: Trei decese și sute de cazuri raportate - 12 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare s-au clasat pe locuri fruntașe la Concursul de Interpretare Vocală ,,Magia Cântecului” - 17 ore în urmă
O elevă de la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare s-a calificat la etapa națională a Concursului televizat „Parlez-vous francophonie?” - 17 ore în urmă
Guvernul promite 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici - 17 ore în urmă
Diana Șoșoacă provoacă din nou scandal în plenul european - 17 ore în urmă
Se lansează Cenaclul „Rivulus Dominarum” - în urmă
Viorica Marincaș, noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Maramureș - în urmă
Aducere aminte: „Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce”
Astăzi, 15 martie, a început Postul Paștelui. Bătrânii maramureșeni povestesc cum era pe vremuri la începutul acestei perioade și ce se întâmpla cu vasele care se foloseau la mâncare în restul anului.
„Când o intrat postu’, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post: tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri” (Parasca Făt).
„Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână şi leşie. Se curăţă toate vasele, după care acestea se aşază în pari să se zdicească (Ileana Drăguș, Oncești).
„Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce” (Maria Pop, Groșii Țibleșului).
Aceste mărturii sunt consemnate în Memoria Ethnologica, Corina Isabella Csiszár.