Share
Romanii și banii lor din Oarța de Sus

Romanii și banii lor din Oarța de Sus

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie organizează, în cadrul proiectului ”Comori din Ţara Codrului”, expoziţia temporară intitulată ”Tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus”. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 10 septembrie, la Şcoala Gimnazială din Oarţa de Sus, în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar.

Cercetările arheologice au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ograde. Cercetările au fost conduse de Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş de atunci, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai Cercului de istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ograde au fost descoperite 191 de monede. A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în total au fost descoperite 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Prin aducerea tezaurului ”acasă”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş intenţionează să aducă în atenţia localnicilor, în special a celor mai tineri, tezaurul de denari romani imperiali descoperit în sat, pe locul numit Ograde. La vernisajul expoziţiei, din partea asociaţiilor partenere 4 membri vor purta piese vestimentare, podoabe specifice civilizaţiei dacice, precum și celei romane.

Lasă un comentariu