Share
Moment special: Gheorghe Ionuți din Fărcașa a fost înaintat la gradul de căpitan în retragere în ziua în care a împlinit 100 de ani (GALERIE FOTO)

Moment special: Gheorghe Ionuți din Fărcașa a fost înaintat la gradul de căpitan în retragere în ziua în care a împlinit 100 de ani (GALERIE FOTO)

Ziua de azi, 20 iulie, a fost memorabilia pentru comuna Fărcaşa, întrucât unul din cetățeni – Gheorghe Ionuți – a împlinit 100 de ani.

Acesta a avut parte de o frumoasă surpriză din partea administrației locale. I s-a înmânat o diplomă de onoare, o plachetă omagială, un premiu pecuniar, un buchet de flori și un frumos tort aniversar.

La manifestarea omagială au mai fost prezenți și au oferit sărbătoritului diplome și plachete: comandantul Centrului Militar Județean Maramureș – col. Vasile-Costel Coste, comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș” – lt. col. Ioan Alexandru Orban și președintele executiv al Asociației Veteranilor de Război Maramureș – col. (r.) Ionel Corcodel. La înmânarea diplomei de onoare, colonel Coste a specificat că, începând de astăzi, Gheorghe Ionuți a fost înaintat la gradul de „căpitan în retragere”.

„Sunt foarte emoționat, deoarece în cei 20 de ani de când sunt primar, domnul Ionuți este primul concetățean care atinge frumoasa vârstă de 100 de ani. Și mă bucur să constat că este sănătos și mai ales lucid. Vreau să menționez că în comună, în acest moment, avem 25 de persoane (17 femei și 8 bărbați) care au depășit vârsta de 90 de ani. Personal, mă bucur că pot să-l felicit pe domnul Ionuți în timpul vieții, așa cum de altfel ar fi și normal, pentru că de cele mai multe ori, ne aducem aminte de veterani sau de persoanele importante abia după ce au trecut din viață!
Domnul Ionuți n-a avut o viață tocmai ușoară, cunoscând și ororile războiului, fiind rănit în luptele de la „cotul Donului” dar, ducând o viață echilibrată, fără excese a reușit ceea ce nu mulți oameni reușesc, să atingă „suta”! Acest moment aniversar îmi oferă plăcuta ocazie de a-i transmite sentimente de stimă și considerație din partea mea și a administrației locale, pentru întreaga viață, bazată pe principii morale și credință, ceea ce poate constitui un exemplu pentru noi toți. Cu prilejul împlinirii respectabilei vârste de 100 de ani, îi urez sănătate, ani mulți, pace şi bucurii de la Dumnezeu!”, a spus  Ioan Stegeran, primarul comunei.

Scurtă biografie:

  • Gheorghe Ionuți s-a născut la 20 Iulie 1920, în localitatea Fărcașa;
  • a fost elev la școala din Fărcașa, unde a finalizat două clase primare, după care a fost slugă la familia Bran;
  • încorporat în armată în 1940, intră în război pe frontul de est Rusia în 1941, unde în bătălia de la Cotul Donului este rănit într-o explozie de proiectil fiindu-i distruse trei coaste pe partea inimii. A fost transferat la spital în Ungaria unde a fost spitalizat 9 luni;
  • lăsat la vatră în august 1942;
  • a muncit la mina Baia Sprie;
  • căsătorit cu Ana Ionuți cu care a avut cinci copii, dintre care unul a decedat la 5 ani. Rămân patru copii – Gheorghe, Maria, Vasile (decedat la 60 ani), și Augustin;
  • are 11 nepoți și 13 strănepoți;
  • înaintat la gradul de Plutonier adj. Principal în 09.05.2015;
  • înaintat la gradul de căpitan în retragere, 20 iulie 2020.

Citește și

Viața la centenar: Gheorghe Ionuţi din Fărcaşa a împlinit 100 de ani

Lasă un comentariu