Share
Abecedarul școlii rădăcinilor străbune se va lansa în curând; Prof. Măriuca Verdeș: „Vrem să fie fundația generațiilor care vin”

Abecedarul școlii rădăcinilor străbune se va lansa în curând; Prof. Măriuca Verdeș: „Vrem să fie fundația generațiilor care vin”

De mai mulți ani, maramureșeanca Măriuca Verdeș luptă cu ardoare pentru ca generația tânără să nu se îndepărteze de rădăcinile românești.

Instruiște cu drag copii și tineri, face emisiuni și organizează activități diverse prin care să valorifice tradițiile maramureșene.

„De câțiva ani mă implic în comunitățile din județ, în revigorarea satului. Pentru că am observat că ne dezrădăcinăm cu ușurință, nu se mai transmit prin viu grai, cum era odinioară, informațiile legate de ceea ce însemna viața satului.

În 2012 am început să merg la școala din Călinești, să lucrez cu copiii și am constatat că ei nu știau mare lucru. Am căutat diferite strategii și modalități prin care să-i învăț rânduiala satului și să-i încurajez să o perpetueze. Azi trăim într-o perioadă în care nu se mai pune accent pe ceea ce suntem și de unde ne tragem noi. Din pământ suntem și trebuie să ținem aproape de rădăcini.

Apoi am început să fac voluntar tot felul de activități, am înființat proiectul „Școala Rădăcinilor Străbune”, am început să aduc pentru copiii din Călinești meșteri care să-i învețe meșteșug, am învățat dansuri tradiționale.

În 2016-2017 am făcut parteneriate cu mai multe școli de pe Valea Marei și Valea Cosăului, unde tot așa m-am dus voluntar o dată pe săptămână și țineam cursuri despre rădăcinile noastre.

În 2018, sprijinită de autorități, s-a făcut un act adițional și am implementat oficial opționalul de folclor în județul nostru. Pe urmă am făcut vizite la școli, am organizat spectacole, ca să-i pun în evidență pe copii, să prezinte ceea ce au învățat în cadrul acestor ore.

Avem opțional-pilot în mai multe școli din Maramureș, pe care îl țin profesorii, dar nu sunt plătiți.  Acum am făcut și o programă, e pe forumul ISJ-ului, și cei care vor să opteze pentru opționalul de folclor din toamnă o pot face”, povestește Măriuca.

Și asta nu e tot. Recent, de la tipar a ieșit un abecedar, care se dorește a fi lansat în luna februarie. Are 150 de pagini și este realizat de prof. Măriuca Verdeș și prof. Lavinia Chiș (foto dreapta).

„Toate acestea m-au motivat să realizez un abecedar alături de Lavinia Chiș din Sălaj. Lavinia este o prietenă și o colegă, e și ea profesoară. Ea s-a ocupat mai mult de partea grafică. Am colaborat, am pus fiecare umărul cât am putut.

Un fir din acest abecedar l-am folosit și în teza de doctorat, care stă cumva și la fundația acestui material. Este un abecedar gândit pe geneza satului, tocmai pentru a-i ajuta pe copii să se cunoască mai bine.

Acest abecedar este un model, o matriță. Pe baza cuprinsului lui eu voi susține, cu ajutorul lui Dumnezeu, realizarea unuia în fiecare localitate din județ. Pentru că nu am putut să cuprind într-un abecedar toate cele patru subzone ale județului. Așa, fiecare localitate va avea posibilitatea să-și facă un abecedar, pentru a-și păstra identitatea. Abecedarele vor fi coordonate de mine, dar în paralel cu profesorii care aleg acest opțional de folclor. Avem mulți parteneri, muzee etc. și vrem ca abecedarele chiar să fie de folos, să fie fundația generațiilor care vin.

Printre altele, în abecedar am vorbit despre rolul familiei, despre comunitate, ocupațiile femeiești, bărbătești, meșteșuguri, dansurile specifice. Fiecare lecție va avea și parte aplicativă, nu doar informativă”, spune maramureșeanca.

Chiar dacă lucrurile nu merg cum ar trebui și ne îndepărtăm tot mai mult tot ce-i românesc, Măriuca e optimistă.

„Noi nu ne mai cunoaștem istoria satului în care trăim, a bisericilor vechi, legendele satului. Avem atât de multe lucruri valoroase, diversitate în port, în cultura noastră, încât ar fi o mare pierdere să ne dezrădăcinăm și să ne uniformizăm.

Lucrurile nu merg bine, copiii sunt debusolați, nu mai au repere, se iau după tot felul de modele din alte țări, care nu sunt potrivite pentru noi.

Dar încă nu-i târziu. Într-adevăr, s-a rupt o verigă din lanț, dar putem să facem o altă verigă împreună cu oamenii care încă cunosc meșteșug și să reînnodăm povestea țării noastre”, precizează Măriuca Verdeș.

O felicităm pentru realizarea acestei lucrări, dar și pentru toată activitatea sa de până acum! Pe lângă faptul că e o profesoară bună, e și o artistă îndrăgită. Vocea sa alină sufletele celor care o ascultă!

Lavinia-Codruța HERMAN

Foto deschidere: Ana Scripcariu-Ochiai


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu