Share
Ce trebuie să conțină trusa medicală pentru vacanță

Ce trebuie să conțină trusa medicală pentru vacanță

Indiferent de destinația aleasă pentru vacanțe și concedii, o trusă medicală este mai mult decât imperioasă.

Dacă mergem la munte

Plasturi speciali pentru entorse, gel antiinflamator pentru dureri musculare, glucoză, ciocolată pentru cei care au scăderi de glicemie. Atunci când se depune un efort mai mare sunt necesare vitaminele efervescente și calciu, pentru cei care fac căderi de calciu. Mai sunt necesare bandaje și dezinfectante pentru zgârieturi și o cremă sau loțiune pentru protecție solară.

Dacă mergem la mare

Produsele de protecție solară sunt cele mai importante.  Pentru copii alege o cremă cu factor de protecție mare (50+), iar pentru tine o cremă cu factor mediu (25 sau 30) , ținând cont și de tipul de piele pe care îl ai. Crema de protecție solară se aplică după fiecare contact cu apa, chiar dacă pe instrucțiuni scrie că este rezistentă la apa si nisip. În caz contrar, riști să te arzi. Probleme des intâlnite sunt cele de natură digestivă.  Fie că faci excese alimentare sau consumi produse îndoielnice din punct de vedere al calității și  prospețimii, pot apărea efecte neplăcute precum greața, vomă, diaree. Toate acestea se pot trata având la îndemână câteva pastile din trusa de urgență.

Excursiile cu cortul

Dacă ești alergic, ia cu tine un antihistaminic (comprimate sau spray). În caz de antecedente de reacții alergice severe (soc anafilactic) la ințepăturile de insecte (albine, viespi, tauni), va trebui să ai la îndemână un pen de adrenalină. Pentru a nu face o intoxicație, nu folosi apa din râuri decât după ce o fierbi și evită consumul de fructe pe care nu le cunoști.

Pentru o zi la piscină

După ce ieși din apă, aplică preventiv un spray antimicotic.  După baie, folosește apa termală și o cremă hidratantă sau un ulei de corp pentru a evita iritația și uscăciunea pielii produsă de clor.

Pentru Delta Dunarii

Nu trebuie să iți lipsească produsele de protecție împotriva ciupiturilor și cele de calmare. Ține cont de faptul că țânțarii își fac simțită prezența, mai ales seara și în zonele cu vegetație abundentă. Nu consuma apa din Dunăre, chiar dacă este fiartă, este de preferat apa imbuteliată.

Pentru străinătate

Înainte de a pleca la drum este bine sa ai controlul stomatologic si analizele medicale la zi si să discuți cu medicul tău de familie ce imunizări trebuie să faci.  Există vaccinuri care necesită două administrări (de exemplu, vaccinul antihepatita A se face in două doze, la interval de șase luni). Tot medicul îți poate recomanda medicamentele necesare, în funcție de zona în care urmează să călătorești. Pentru un concediu liniștit va trebui să îți faci o asigurare medicală de călătorie. În cazul în care te îmbolnăvești pe durata sejurului, asigurarea îți va permite accesul la servicii medicale. Dacă suferi de o boală cronică, solicită medicului o rețetă cu medicamentele necesare. În plus, în funcție de istoricul personal, cere și o rețetă pentru un antibiotic.

Pentru țări din Africa sau Asia trebuie să te imunizezi împotriva febrei tifoide, holerei, hepatitei A, hepatitei B, tuberculozei si tetanosului. In cazul malariei nu există un vaccin,  însă se face tratament profilactic, malaria fiind răspândită și în America Centrală, America de Sud, Caraibe. Dacă călătorești în Asia rurală, vaccinează-te împotriva holerei, encefalitei japoneze și rabiei. În statele din America Centrală sunt frecvente cazurile de febră tifoidă, hepatita A și febra galbenă.

Lăcrimioara ZOTA

.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu