Share
STUDIU. Prețul berii va crește de 2-3 ori din cauza încălzirii globale

STUDIU. Prețul berii va crește de 2-3 ori din cauza încălzirii globale

Ca volum, berea este cea mai consumată băutură alcoolică din lume și e considerată un element important pentru stabilitatea socială. Așa încât nu e surprinzător că se află în atenția cercetătorilor. Un studiu foarte interesant a fost făcut de mai mulți cercetători din SUA și China, specialiști în Științele Pământului. Printre ei se numără Nathan Mueller și Steven Davis (profesorii asistenți  de la University of California – Irvine), Dabo Guan (Universitatea Tsinghua) și  Jie Pan ( Institutul Chinez de Mediu și Dezvoltare Sustenabilă în Agricultură.

Studiul nu vizează direct berea, ci mai degrabă impactul pe care îl au schimbările climatice asupra culturilor de orz, principalul ingredient din care se face populara băutură. Cercetătorii arată că încălzirea globală va afecta în două feluri recoltele de orz: o dată prin  scăderea calității orzului, având drept consecință randamente mai slabe în procesul de elaborare a berii și, apoi, prin scăderea producției cu 3-17%. Dar în zonele în care se înregistrează emisii mari de noxe, mai ales în anii în care au loc evenimente meteo extreme,  scăderea este mult mai mare. De pildă, cercetătorii estimează scăderi de 27-38% în țări cu mare tradiție în fabricarea berii, cum ar fi Belgia, Cehia, Germania.  Scăderea producției globale de orz înseamnă și scăderea cantităților utilizate în fabricarea berii și, în final, mai puțină bere pe piață. Și asta într-o lume cu călduri tot mai accentuate, deci și cu sete tot mai mare. Dezechilibrul dintre cerere și ofertă va conduce la creșterea prețului berii de 2-3 ori în unele țări. De pildă, în Irlanda, prețul a crescut deja de 1,93 ori.

„Studiul nostru arată un impact înspăimântător al schimbărilor climatice extreme: scăderea ofertei de bere și un preț tot mai mare al acesteia. Iată un alt motiv pentru a diminua emisiile de noxe care creează efectul de seră” – a scris pe twitter profesorul Nathan Mueller. Practic,  cercetătorul american îi invită pe  băutorii de bere să-și apere licoarea preferată și să militeze pentru diminuarea emisiilor de noxe.

Studiul a apărut în 15 octombrie în publicația britanică Nature Plants și poate fi citit în original aici.

Lasă un comentariu