Share
Investiția UAC de la Tăuții Măgherăuș – cea mai mare la nivel național în 2019

Investiția UAC de la Tăuții Măgherăuș – cea mai mare la nivel național în 2019

Într-un clasament al investițiilor certe care se vor face în 2019, primul loc e ocupat de unitatea de producție pentru componente de titan și aluminiu din orașul Tăuții-Măgherăuș, pe care o va realiza Universal Alloy Corporation Europe (UACE) – o firmă cu capital elvețian (97%) și american (3%) – firma care deține și fabrica de la Dumbrăvița. Valoarea investițiilor va fi de 526,4 milioane de lei, din care ajutorul de stat se ridică la 174,4 milioane de lei. Uzina ar urma să fie gata în 2020 și să ofere 661 de locuri de muncă.

Ziarul Libertatea a făcut o sinteză a principalelor investiții din 2019 și a ajutoarelor de stat aferente și a ajuns la concluzia că agenții economici vor investi 2,1 miliarde lei, în timp ce ajutoarele primite de la guvern vor fi de 849, 6 milioane de lei.

Dacă investiția de la Tăuții Măgherăuș apare pe primul loc și ca valoare a investiției, dar și ca nivel al ajutorului de stat, în top se află  și o altă investiție maramureșeană: Fabrica de arcuri și casetoane pentru arcuri, necesare în industria mobilei și la producția saltelelor, pe care o va realiza firma Stonevault SRL Baia Mare (100% capital românesc). De fapt, e o firmă  înființată în 2018,  care face parte din Grupul Aramis, fiind  controlată de Ioan Iacob-Floria (fost director Financiar Aramis Invest), ginerele acționarului principal al Aramis Invest, Vladimir Iacob. Investiția se ridică la 19, 1 milioane lei, din care 8,99 milioane lei reprezintă ajutorul de stat, și va crea 62 de locuri de muncă. Împreună, cele două investiții vor crea 723 loc uri de muncă. Se observă că, practic,  investesc cei mai puternici agenți economici din județ, mare reușesc și să obțină ajutoare de stat.

Dar să vedem o situație sintetică a investițiilor care vor beneficia de ajutor de stat în 2019.

 

2 Comentarii în această postare

  1. Ajutoarele de la stat se vor recupera prin crearea locurilor de munca, dar investiția agentilor economic este de 2,1 miliarde și nu de 2,1 milioane. Cam grea matematica asta…

    Răspunde

Lasă un comentariu