Share
Buni de  plată: 0,5 lei  – garanția pentru fiecare ambalaj reutilizabil  cumpărat din comerț

Buni de plată: 0,5 lei – garanția pentru fiecare ambalaj reutilizabil cumpărat din comerț

Potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene,  România trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice, care să modernizeze gestionarea deşeurilor din România  şi să ajute la implementarea legislaţiei europene în domeniu. Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: “plăteşte pentru cât arunci”, “răspunderea extinsă a producătorului” şi “taxa la depozitare”.

Pentru a  le pune în aplicare pe primele două –  “plăteşte pentru cât arunci” şi “răspunderea extinsă a producătorului” –  a fost  necesară modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, astfel încât să fie stabilite clar responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor implicaţi.

Așa a apărut OUG nr. 74/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018. Conform acesteia, de la 31.03.2019, românii vor trebui să plătească o garanţie de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil folosit pentru produse destinate consumului populaţiei (de regulă, borcane și sticle  cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri)  . Această garanţie va putea fi recuperată de la operatorul economic în baza bonului fiscal şi a ambalajului, care trebuie să fie returnat nedeteriorat, în starea sa iniţială. . Ambalajele pot fi date și la schimb, la achiziţia altor produse ambalate în ambalaje reutilizabile.  Oricum, se întrevede perspectiva  în care vom merge la magazine cu sacul de ambalaje, dacă nu vrem să plătim pe produs cu 0,5  lei mai mult.

Rivulus Dominarum

Operatorii economici care introduc pe piaţă naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi:

  • să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma ”ambalaj reutilizabil”;
  • să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019,  o rată de  returnare de minim 80%.

Firmele care nu marchează produsele cu sintagma „ambalaj reutilizabil” riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei. Iar dacă nu ating  ținta de returnare de 80%, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

Lasă un comentariu