Share
Din California la Băiuț, pe urmele bradului Douglas

Din California la Băiuț, pe urmele bradului Douglas

Dacă într-un articol precedent vorbeam despre șaitrocul din Băiuț ajuns în California și care a fost folosit la separarea aurului aluvionar, se pare că și în sens invers tot un fel de aur (de data aceasta verde) a trecut oceanul și a ajuns și la Băiuț.

Este vorba de bradul Douglas, denumire dată după botanistul englez David Douglas care a descris specia de conifer.

David Douglas (1799-1834)

În America de Nord arealul bradului Douglas se întinde pe coasta de Vest , mai ales în zona Californiei. Datorită dimensiunii uriașe la care ajunge este un concurent pentru mai cunoscutul conifer Sequoia gigantea.

Bradul Douglas ajunge în Europa prin anul 1827 și este plantată prin parcuri și grădini ca și un arbore exotic. Prin anul 1912 ajunge și în România tot ca plantă ornamentală, urmând ca mai târziu să se încerce plantări sub forma de păduri compacte. S-au ales câteva zone din România unde s-a încercat aclimatizarea lui.

Unul din motive a fost și valoarea economică a speciei, lemnul de Douglas este foarte frumos avand o textură foarte frumoasă fiind apreciat ca lemn pentru construcții sau pentru mobilier. Un loc unde s-a simțit foarte bine și s-a aclimatizat a fost la Băiuț, spre surprinderea multor silvicultori care o consideră și astăzi o specie greu adaptabilă.

Con de Douglas (Pseudotsuga menziessi)
Bradul Douglas pe Valea Tocila Băiuț. Sursă foto Alexandru Rozenbaum

O plimbare pe valea Tocila din Băiuț mergând spre Apa Neagră Veche vom întâlni un pâlc viguros și compact de brazi Douglas care face notă discordantă cu pădurile din jur.

Exemplar secular de brad Douglas la Băiuț. Sursă foto Alexandru Rozenbaum

Locuitorii din Băiuț cunosc această pădure și mai culeg rămurele din acastă specie pentru a împrospăta locuința cu un plăcut miros de lămâie pe care îl emană acele acestui conifer inedit. O explicație a acomodării acestei specii exotice la Băiuț este umiditatea mare și puritatea aerului. Credem că această frumoasă și exotică pădure de la Băiuț ar merita declarată Rezervație, naturală fiind încă un posibil punct de atracție și motiv pentru a vizita această superbă localitate.

Walter ÜBELHART

Citește și

Fluturii unicat de la Băiuț

Cu șaitrocul din Băiuț la „Goana după aur” din Vestul sălbatic american


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu