Share
Fluturii unicat de la Băiuț

Fluturii unicat de la Băiuț

Pădurile cvasivirgine de la Băiuț au primit de câțiva ani statutul de Rezervație UNESCO, datorită diversității și a vechimii arboretului din zonă. Practic pădurea din rezervația respectivă nu a fost niciodată exploatată în regim silvic, copacii seculari imenși ,,murind în picioare”, fiind înlocuiți de vlăstarele mai tinere.

În acest ecosistem ideal, am putea spune, conviețuiesc o mulțime de specii de plante și animale rare sau chiar unice în lume. Astăzi ne vom referi la fluturi, aceste creaturi gingașe care au fascinat dintotdeauna omenirea.

Băiuț anul 1855. La mina și flotația din Băiuț sosește în inspecție domnul Joszef Franzenau din partea Directoratului Minelor și Resurselor naturale din Transilvania.

Josef Franzenau (1802-1862) în mijlocul imaginii

Inspectorul Franzenau era originar din Săcărâmb (jud.Hunedoara de astăzi), iar pe lângă meseria de inginer de mină, era și un mare pasionat de fluturi, având o colecție impresionantă de insectare cu fluturi atât din zona noastră cât și exotice.

În Băiuț era la vremea respectivă un director de flotație pe nume Andreas Palmer, născut în Nova Bana (Slovacia de astăzi), un inovator în domeniul prelucrării minereului, invențiile lui fiind publicate în lucrări de specialitate ale vremii.

Andreas Palmer (1824-1883)

Cât a locuit la Băiuț, Andreas Palmer a creat și o fundație de caritate numită,,Pochwerk”, pentru ajutorarea minerilor și mai ales a văduvelor celor care au lucrat în minele din localitate. Andreas Palmer a avut 2 băieți care s-au născut la Băiuț, Kalman și Aron care devin ulterior scriitori celebrii, dar despre care vom vorbi într-un articol viitor.

Dar revenind la subiect, domnul Andreas Palmer știa de pasiunea pentru fluturi al inspectorului Franzenau care urma să vină în vizită și se gândește să colecteze câteva exemplare din zona Băiuț ca gest de ospitalitate pentru oaspetele lui. Franzenau scrie în lucrarea lui publicată un an mai târziu la Sibiu despre întâmplarea de la Băiuț și marea surpriză care a avut-o ca printre fluturii colectați de către Andreas Palmer, să găsească un fluture nou pentru știință. Descrie în amănunțime specia pe care o denumește în onoarea localității Băiuț, CIDARIA BAJUTZARIA Franzenau.

Fluture din genul Cidaria

Fascinat de descoperirea de la Băiuț își prelungește vizita și colectează fluturi însoțit de către Andreas Palmer. La 9 iulie 1855 descoperă o nouă specie unicat în pădurile din jurul localității. Este un fluture din genul Zerenia. Îl denumeste ZERENIA PITTNERARIA Franzenau în onoarea domnului Caspar Pittner fost director al Inspectoratului de Mine. Cele două specii noi pentru știință au stârnit multă admirație din partea naturaliștilor vremii fiind din păcate contestate în ultimii ani, ca și multe alte specii de către biologii moderni.

Colecția Franzenau. Muzeul de zoologie Cluj-Napoca

Dar indiferent de aceasta, cele două specii de fluturi unicat din Băiuț, care există în colecția Franzenau, actualmente la Muzeul de Zoologie din Cluj Napoca. au în spatele lor o frumoasă poveste, iar poate tot un biolog modern al zilelor noastre se va apleca mai atent la studierea lor și le va reda locul pe care îl merită în sistematica biologiei.

Walter ÜBELHART

Citește și

Apa Neagră de la Băiuț și vindecarea miraculoasă a unui călugăr iezuit în anul 1585


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu