Share
Biserica de lemn monument istoric de la Poiana Botizii – frumusețea și perpetuarea credinței

Biserica de lemn monument istoric de la Poiana Botizii – frumusețea și perpetuarea credinței

Satul Poiana Botizii, localitate apaținătoare comunei Băiuț, atestată documentar din anul 1344, este așezată într-o frumoasă depresiune premontană din Munții Lăpușului. Ascunsă privirii de micul defileu de la bifurcația Văii Poienii cu Valea Băiuțului, îndată ce urcăm în amonte, priveliștea se deschide încet lăsând loc fânețelor întinse de-a lungul văii până la intrarea în localitate. Odată ajunși aici timpul pare că a încremenit în loc. Puținii locuitori te intâmpină cu prietenie, iar casele frumos îngrijite stau ca o dovadă a hărniciei lor.

                             Satul Poiana Botizii – comuna Băiuț

 

Ajunși în centrul satului aproape de Klipele pienine semnalate prin pămantul de un roșu aprins (un articol pe această temă a apărut în ziarul DirectMM), o uliță se bifurcă spre stânga și urcă sinuos pe coama dealului.

Trecem de o poartă veche de lemn și intrăm într-un cimitir așezat în pantă cu morminte răsfirate, dar foarte îngrijite.

În fața noastră se înalță bisericuța de lemn monument istoric cu hramul „Sfinții Apostoli”. Este datată din anul 1809, dar se spune că a fost construită pe locul uneia mai vechi tot din lemn și care a fost mistuită de un incendiu.

Biserica de lemn monument istoric de la Poiana Botizii

 

Biserica are formă de navă cu lungimea de 17 m și lățimea de 5 m, fiind realizată din lemn de brad, talpa fiind realizată din lemn de ulm așezată pe piatră.

Interiorul a fost pictat în anul 1906, pictura fiind foarte bine conservată, o adevărată bijuterie care impresionează prin culorile încă vii.

Pictură interior Biserica monument istoric Poiana Botizii – Sursă foto Țetcu Mircea Rareș

Interior Biserica monument istoric Poiana Botizii- Sursă foto Țetcu Mircea Rareș

Lângă biserică se găsește „Masa moșilor”, o construcție deschisă din lemn și impresionantă ca dimensiune unde se adunau bătrânii din sat dar nu numai, cu diferite ocazii, fiind un loc unde se luau decizii, se schimbau idei, unde oamenii socializau sau își povesteau amintirile.

                           „Masa moșilor” de lângă Biserica monument istoric

 

Priveliștea din fața bisericii de lemn este una impresionantă. În toate părțile se deschid dealuri și culmi montane cu păduri de foioase și brad, verdele fiind culoarea omniprezentă.

La biserica monument au slujit de-a lungul anilor mai mulți preoți, fiecare slujind cu multă credință și coagulând în jurul lor aproape toți locuitorii satului.

Datorită vechimii și importanței arhitecturale, bisericuța a fost declarată monument istoric și inclusă pe lista obiectivelor istorice protejate.

Cu scopul de a proteja vechea și frumoasa construcție, s-a luat decizia de a construi o biserică nouă în apropiere, cea veche rămânând ca o mărturie a trecutului și totodată o mândrie a comunității.

Biserica de lemn de la Poiana Botizii

În anul 2011 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici. Biserica a fost construită în principal din contribuția locuitorilor care au lucrat cu multă sârguință la realizarea ei. Meșterii populari care au coordonat lucrările au fost din Botiza și Bârsana, renumiți în arta lemnului.

Biserica a fost sfințită în anul 2016 primind hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Ulterior, în anii 2019-2020, sub conducerea părintelui Daniel Dascălu, a fost ridicată o frumoasă poartă maramureșeană și un altar de vară.

  Altarul de vară – Biserica de lemn de la Poiana Botizii

Stâlpii și dranița (șindlilă din lemn) altarului de vară a fost realizată din lemn de brad Douglas provenind din vechile plantații experimentale din anii 70 ale acestei specii de rășinoase aduse din America (articol DirectMM).

                Stâlpi din lemn de brad Douglas – sursă foto Pr. Daniel Dascălu

 

Cele două biserici, veche și nouă, stau cumva alăturate, vizitatorii putând reflecta la trecut și prezent, dar și la lecția de respect și credință a discretei comunități din acest loc binecuvântat.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Borcutul pulsatoriu de la Poiana Botizii – „freshul” de minerale


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu