Share
Vijelia a produs pagube uriașe în Maramureșul Istoric: Gospodării și străzi inundate, podețe afectate, oameni care așteaptă despăgubiri (VIDEO ȘI GALERIE FOTO)

Vijelia a produs pagube uriașe în Maramureșul Istoric: Gospodării și străzi inundate, podețe afectate, oameni care așteaptă despăgubiri (VIDEO ȘI GALERIE FOTO)

Furtuna care s-a abătut asupra Maramureșului Istoric în după-amiaza zilei de 12 iunie a genarat pagube imense în mai multe localități. Pe listă se află, printre altele, municipiul Sighetu Marmației și comunele Bârsana, Rozavlea, Ocna Șugatag și Poienile Izei.

În Sighetu Marmației s-au înregistrat scurgeri și torenți de pe versanți care au transportat aluviuni, în principal, și material vegetal în zonele Câmpu Negru, Iapa și Valea Hotarului. Conform lui Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș, „aproximativ 10 kilometri de străzi la nivelul municipiului Sighetu Marmației au fost afectate de precipitații și de șuvoaiele de apă. Nu sunt victime sau persoane rănite. Sunt străzi unde canalizarea a fost acoperită de aluviuni și colmatată. Apa s-a revărsat prin curțile gospodăriilor”.

O localnică din zona Câmpu Negru a declarat, pentru DirectMM.ro, faptul că „în zona noastră curgerile de pe versanți sunt ceva obișnuit. Am mai pățit ca apa să ne curgă în gospodărie, dar nu și în casă. Acum contabilizăm pagubele”.

Primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, a declarat faptul că „a fost realizat deja un raport preliminar al pagubelor produse de furtună. Vom trimite acest raport către CJSU Maramureș pentru ca cetățenii să fie despăgubiți”.

Furtuna a produs pagube semnificative și în comuna-stațiune Ocna Șugatag. „E catastrofă. Așa ceva n-am mai văzut. A fost un front atmosferic atipic, în 20 de minute totul a fost praf. Gheța ne-a distrus florile, grădina, iar apa ne-a intrat până în hol. Efectiv, s-a scurs apa pe sub ușă. În centrul comunei canalizarea n-a mai rezistat, apa a spart asfaltul. Dintre toate localitățile din comuna noastră cel mai grav afectat este centrul de comună, mai ales în zona băilor vechi”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

În comuna Bârsana, vijelia a generat, de asemenea, pagube. „Echipele noastre sunt în teren. Am identificat podețe și străzi afectate, iar pe maulul râului Iza s-a înregistrat o eroziune”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

Situație similară și în Rozavlea. „Au ieșit toate văile. Au fost inundate ulițe laterale, terenuri agricole, au fost afectate podețe, au fost afectate și niște lucrări aflate în executare, mai multe tersamente pregătite pentru asfaltare. Acum lucrăm la raportul operativ”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea.

Menționăm faptul că, pentru zona de peste deal, ANM a emis cod portocaliu de vijelie, iar acesta nu s-a dezmințit. A fost emis, inclusiv, mesaj Ro-Alert.

Toate rapoartele locale de evaluare vor fi trimise la CSJU Maramureș, care va realiza o verificare pentru a despăgubi cetățenii afectați de intemperii.

Cătă ȚINEGHE

Citește și

Natura s-a dezlănțuit în Maramureș: Curți inundate în zona Câmpu Negru din Sighet (VIDEO și GALERIE FOTO)

Gepostet von Parohia Ortodoxă Sighet- Câmpu Negru am Freitag, 12. Juni 2020

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. daca este impiedicata apa sa se scurga repede (nivelari, ridicari de cota ca sa nu se mai scurga apa, drumuri care sunt si diguri, constructii), atunci ramane malul/namolul/aluviunile, se inunda constructiile. Delta Dunarii inainta in Marea Neagra pana sa se construiasca barajele, cand scadea apa Nilului ramanea un pamant foarte bun/fertil pt. agricultura

    Răspunde
  2. Logos Iulia

    Domnule Primar sant Logos Iulia str Faget nr.98 va rog sa venit si pe strada noastra Faget(Ulita lui Puru sa vedeti si la noi cum arata ulita dupa pohoi si a intrat in case apa. Pana acuma nu a venit nimenea sa vada .va rugam frumos sa beniti sa vedeti la fata locului.multumesc.

    Răspunde

Lasă un comentariu