După 39 de ani România are din nou un membru în Comitetul Executiv al CIO - 5 ore în urmă
Burse de la Academia Română pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate - 6 ore în urmă
”Tricoul care ne face văzuți” – conceptul noului echipament cu care naționala va juca în preliminariile CM 2026 - 9 ore în urmă
Maia Vlad din Moisei va evolua pe scena „Românii au talent” - 9 ore în urmă
Tânărul maramureșean Paul Marincaș, invitat în cadrul emisiunii „Cântec și Poveste” - 10 ore în urmă
Florian Sălăjeanu a fost numit prefect al județului Maramureș - 10 ore în urmă
De suflet: Concert de pricesne organizat la Căminul Cultural din Fântânele - 10 ore în urmă
S-au înmulțit tentativele de fraudă pe WhatsApp, atrage atenția DNSC - 11 ore în urmă
Ziua Francofoniei sărbătorită de copiii din Baia Mare - 12 ore în urmă
Primăvara a început oficial! Soarele urcă tot mai sus pe cer, zilele devin mai lungi. - 15 ore în urmă
Se lucrează intens la amenajarea Casei memoriale George Pop de Băsești (GALERIE FOTO)
Vineri, 19 iunie, echipa de lucru de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș „a luat” din nou pe drumul Băseștilor pentru a continua demersurile de amenajare a Casei memoriale George Pop de Băsești.
De această dată am reorganizat, în „salonul de primire” a oaspeților, expoziția documentar-istorică „George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor” expoziție realizată prin proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri, depus de Consiliul Județean Maramureș, aprobat de Guvernul României și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Expunerea oferă publicului vizitator, în principal, informații însoțite de imagini, cu privire la rolul deosebit de important pe care George Pop de Băsești (1835-1919), lider politic recunoscut al românilor, l-a avut în lupta pentru unitatea națională.
Nu lipsește galeria delegaților din actualul județ Maramureș care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 precum și a delegaților cercului electoral Cehul Silvaniei (comitatul Sălaj) dintre care unii își dorm somnul de veci în localitatea Băsești sau în împrejurimi. Concomitent, toate piesele de mobilier au fost verificate de către conservatorul secției de istorie, fiind astfel evaluată starea lor de sănătate. Aceeași procedură a fost aplicată pieselor componente ale garniturii de mobilă (executată la comandă în anul 1905), care au făcut obiectul donației doamnei Georgeta Cedică Robu din Ulmeni.
Ambianța exterioară, curtea, cu băncile personalizate, aleea principală pe care, în urmă cu mai bine de 100 de ani, trecea trăsura cu patru cai a familiei Pop de Băsești, ne impresionează încă o dată. Încercăm să ne imaginăm o clipă, marii bărbați ai neamului, Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, Vasile Lucaciu, Ioan Rațiu, Iuliu Maniu și mulți alții, discutând, în locuri special amenajate, probleme de mare importanță pentru nația română, greu încercată în acele vremuri. Aceste sentimente le vor trăi, cu siguranță, și viitorii vizitatori ai acestui muzeu memorial.
muzeograf Lucia Pop, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș