Share
Casa Memorială Ilie Lazăr, muzeul comunei Giulești sau locuința boierească unde pot fi descoperite file din istorie

Casa Memorială Ilie Lazăr, muzeul comunei Giulești sau locuința boierească unde pot fi descoperite file din istorie

Maramureșul a avut parte, în istoria sa seculară, de o mulțime de personalități marcante. Unul din cei care au avut un rol important este, fără doar și poate, Ilie Lazăr.

În comuna Giulești, se află, în prezent, o casă memorială a marelui om politic. Mai mult decât atât, în interior pot fi descoperite veritabile file din istoria locurilor noastre.

„Născut în anul 1895, Ilie Lazăr s-a remarcat ca jurist și, mai cu seamă, ca om politic. Acesta a luptat în Primul Război Mondial, după care a fost membru al Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania și apoi deputat din partea Partidului Național Țărănesc.

Dr. Ilie Lazăr este una dintre personalitățile istorice de pe aceste meleaguri, care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, acesta fiind delegat în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Casa muzeu din Giuleşti este de asemenea legată de perioada istorică a Marii Unirii, aici fiind convocați membrii delegației maramureșene care au semnat apoi unirea Maramureșului cu Țara Românească.

Clădirea, care este un monument de arhitectură tradițională, a fost ridicată în anul 1826 și a aparținut inițial protopopului greco-catolic Vasile Mihalyi, fiind moștenită ulterior de familia Lazăr. Casa cu tălpi din stejar și pereți din bârne de molid îmbinate în sistem „blockbau” respectă tipologia tradițională maramureșeană. Cei care trec pragul locuinței boierești cu șase încăperi vor descoperi documente, fotografii și manuscrise din perioada Unirii, dar și o expoziție de etnografie locală”, au arătat autoritățile județene pe platforma visitmaramures.ro. Vă invităm să le descoperiți!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu