Share
Lucrezi într-o țară europeană? Vezi la ce te ajută formularul S1

Lucrezi într-o țară europeană? Vezi la ce te ajută formularul S1

Românii care lucrează într-o țară european trebuie să știe că pot beneficia de asigurare medicală în țara în care sunt plecați la muncă, chiar dacă asigurarea medicală este plătită în țara natală. La asta ajută formularul S1, care este un instrument esențial pentru cetățenii care locuiesc într-o țară a Uniunii Europene (UE), dar sunt asigurați în altă țară membră.

Acest document facilitează accesul la asistența medicală și asigură, totodată, indivizilor și familiilor lor accesul la îngrijiri medicale necesare în statul de rezidență, chiar dacă contribuțiile la asigurările sociale sunt plătite în alt stat membru.

Cum obții certificatul S1

Pentru a obține certificatul S1 trebuie depusă o cerere la instituția de asigurări sociale din țara de origine a asiguratului, după care este necesară înregistrarea la instituția de sănătate locală din țara de rezidență.

S1 este un certificat (document portabil) care atestă dreptul la asistență medicală pentru cei care nu locuiesc în țara în care sunt asigurați, fiind util pentru lucrători detașați, lucrători transfrontalieri, pensionari, funcționari publici și membrii de familie aflați în întreținerea acestora, pentru a-și asigura îngrijirea medicală în respectiva țară întocmai ca cetățenii săi, fără a plăti contribuții acolo în acest sens.

Documentul trebuie solicitat de la instituția de asigurări sociale din țara în care persoana este asigurată – de la casele județene de sănătate, mai exact, în cazul României. Apoi, formularul S1 trebuie înregistrat la instituția de sănătate locală din țara de rezidență.

Este ideal ca formularul S1 să fie cerut și obținut înainte de a pleca din țară. „Solicitarea formularului S1 după plecarea din ţară poate duce la întârzierea înscrierii în noua ţară de reşedinţă. Atunci când aveţi dreptul să solicitaţi formularul S1 în numele membrilor familiei dumneavoastră, trebuie să depuneţi cererea respectivă imediat după ce aţi devenit asigurat într-o altă ţară”, potrivit informațiilor puse la dispoziție de instituțiile UE.

Este bine de știut e că persoanele aflate în întreținerea lucrătorilor transfrontalieri au dreptul la asistență medicală în ambele state implicate, dacă vorbim de persoane care trăiesc și locuiesc în Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Germania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia sau Slovenia.

Documente necesare pentru obținerea certificatului S1

Având în vedere că vorbim de situații diferite în care poate fi cerut, lista diferă de la o situație la alta. Pentru lucrătorii detașați, de exemplu, e nevoie de o cerere însoțită de:

  • act de identitate al beneficiarului – copie si original pentru conformitate;
  • act de identitate – copie si original pentru conformitate – si procura notariala in cazul in care cererea este facuta de alta persoana in numele beneficiarului;
  • adeverința de salariat;
  • contract de muncă – copie legalizată/conform cu originalul;
  • contract de detașare sau ordin de detașare – copie legalizată/conform cu originalul;
  • formularul A1 (care atesta afilierea lucrătorilor detașați la sistemul de asigurări sociale în țara de origine);
  • dovada de reședință – original;
  • dovada că persoana nu este asigurată potrivit legislației statului de reședință.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu